MHP, yeniden ”Bahçeli” dedi

Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkanlığına yeniden seçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı'nda, genel başkanlık için oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayım yapıldı.    

Açıklanan sonuca göre, tek aday olarak seçime giren Devlet Bahçeli, 1171 delegenin oyunu alarak 5. kez MHP Genel Başkanı oldu.

Bahçeli, MYK üyelerinin yarısını değiştirdi

MHP 9. Olağan Büyük Kongresi'nde Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyelikleri için seçim yapıldı.

MYK üyelerinin yarısını değiştiren Genel Başkan Bahçeli, üye sayısını 70'den 75'e çıkardı.

Aralarında Tuğrul Türkeş, Erkan Haberal ve Celal Adan'ın da yer aldığı MYK, şu isimlerden oluşuyor:

"Sabahattin Çakmakoğlu, Faruk Bal, Cihan Paçacı, Metin Çobanoğlu, Mehmet Ekici, Tuğrul Türkeş, Deniz Bölükbaşı, Tunca Toskay, Osman Çakır, Osman Durmuş, Münir Kutluata, Zühal Cafoğlu, Vedat Bilgin, Edip Semih Yalçın, Mevlüt Karakaya, Mustafa Erdem, Zeki Ertugay, Doğan Cansızlar, Atila Kaya, Emin Haluk Ayhan, Recai Yıldırım, Ümit Şafak, Bülent Didinmez, Ali Işıklar, Murat Şefkatli, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Kürşat Atılgan, Ertuğrul Kumcuoğlu, Hamza Hamit Homriş, Reşat Doğru, Cemalettin Uslu, Kamil Erdal Sipahi, İsmet Büyükataman, Metin Ergun, Cumali Durmuş, Mustafa Enöz, Süleyman Turan Çirkin, Mustafa Mit, Mehmet Taytak, Yaşar Yıldırım, Yusuf Günay, Hidayet Vahapoğlu, Nazım Onmuş, Abbas Bozyel, Hayrettin Nuhoğlu, Erkan Haberal, Celal Adan, Ercan Güvenç, Hediye Akdere, Ruhsar Demirel, Pınar Ergenekon, Saime Palancıoğlu, Muzaffer Çakmaklı, Recep Dumanlı, İsmail Hakkı Yücel, Mansur Yavaş, Kemal Çelik, Ahmet Turgut, Hikmet Çay, Mustafa Erarslan, Enver Toçoğlu, Kamil Aydın, Lütfü Türkkan, Hamit Ayanoğlu, Zekeriya Gündoğdu, Kadir Boy, Abdurrahman Başkan, Timurcan Ulusoy, Nusret Okumuş, Sami Uzun, Kadir Şekerci, Fuat Fettahoğlu, Hasan Özarslan, Sadir Durmaz ve Özgür Bayraktar."

Merkez Disiplin Kurulu'nda ise Mehmet Nacar, Mahmut Ziya Yılmazbilen, Adnan Fatin Özdemir, Feridun Bahşi, Erdem Şenocak, Adnan Serbes, İlhami Yılmaz, Fevzi Zırhlıoğlu ve Halil Öztürk yer aldı.

Teşekkür konuşması yaptı

Bahçeli, partisinin Atatürk Spor Salonu'nda yapılan 9. Olağan Büyük Kurultayı'nda genel başkan seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Kurultayın arzu etikleri şekilde gerçekleştiğini, bu sebeple huzurlu ve mutlu olduğunu ifade eden Bahçeli, kurultayın Türkiye'nin milli birliği ve bütünlüğünün tehdit altında olduğu bir dönemde gerçekleştiğini bu nedenle "Sonsuza kadar 'Var Ol' Türkiye" sloganın yerini bulduğunu kaydetti.

Bu toplantıdan çıkan sonucun, "milli şahlanış ve ayağa kalkış" için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirten Bahçeli, parti mensuplarının hizmet heyecanına olan güvenin tam olduğunu söyledi. Devlet Bahçeli, "Bu görkemli toplantı ile bu düşüncelerimizin gerçekleştiğini görüyorum. Türk milletine çağrımız şükürler olsun ki cevap vermiştir. İçerdeki bu heyecana dışarıda da on binler katılmış ve yeni bir dönemi müjdelemişlerdir. Hepinizle iftihar ediyorum. Sizler demokratik tercihlerinizi yaptınız, partimizi iktidara taşıyacak yeni bir süreci de başlatmış oldunuz" diye konuştu.

MHP'lilerin büyük bir demokratik olgunluk, milli bir terbiye geleneği içinde davrandıklarını anlatan Bahçeli, "Yeni dönemde şahsıma gösterdiğiniz teveccüh ve itimat nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu kongrenin yüklediği sorumluluğun farkındayım hepinize ayrı ayrı saygılarımı sunuyorum" dedi.

"MHP karşıtı çalışmalar devam ediyor"

Partililerin tüm engellere rağmen çalıştıklarını kaydeden Bahçeli, şöyle konuştu:

"Önünüzü kesmeye yönelik çalışmalar uzunca süredir gizli ve açık devam etmekteydi. Partimizin muhtemel bir başarısızlığını umarak nemalanmak isteyen odaklar, sistematik bir kampanya ile aziz milletimizin aklını karıştırmayı hedeflemişlerdi. Toplantılar, yemekler, törenler, mektuplar, makaleler, haberler, ekranlar ile MHP içine nifak sokmaya çalışmışlardı. Bugün aldığınız kararlar ve gösterdiğiniz duruşla, davamıza yönelik karalama ve karartma kampanyalarına karşı hak ettiği cevabı vermiş oldunuz.

Partimize yönelik sızma teşebbüsleri, milliyetçi ve ülkücülerin kararlı duruşları karşısında hüsranla sonuçlanmıştır. MHP'nin sahibi MHP mensuplarıdır. Partimizin karar ve yönetim kadrolarına seçme veya seçilme iradesi ve hakkı yalnızca sizindir. Bu hakkın gasbına yönelik küresel senaryoları ve yerli aktörlerini çelikten iradenizi göstererek reddettiniz. Meşruiyet dışındaki bir girişimin MHP'de sonuç almasının asla mümkün olamayacağını ilan ettiniz. Bu kararınızla, MHP'siz Türkiye heveslerini boşa çıkardınız. Bu karanızla, Türk milletinin yükselişinde yeni bir çığır açtınız. Buradan yükselen milli heyecan dalga dalga Türkiye'ye dağılacak ve Milliyetçi Hareketi mutlaka tek başına iktidara taşıyacaktır."

Bahçeli, MHP'nin parti programı ve tüzüğünün elden geçirme zamanın da geldiğini belirterek, delegelerin bugün yenilenmiş tüzük ve program için de karar verdiklerini hatırlattı.

Türkiye'nin gelecekte çok ağır sorunlar yaşanacağının ortada olduğunu, sorunlara ilişkin kapsamlı tahlilci ve bilime dayalı çözüm yollarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Bahçeli, bunun için siyaseti projelendirenlerin tekliflerini açık olduklarını söyledi. Bahçeli, "Demokratik yarış geride kalmıştır. Şimdi gönül ve ülkü birliği yaparak omuz omuza yürüme zamanıdır" dedi.

Partilileri 'kader arkadaşı' olmaya çağırdı

"Milli bir çağrıda bulunmak istediğini" ifade eden Bahçeli, "bu kutlu davayı yeni tanıyan, fikirlerine sıcaklık duyan, kendi geleceğine sahip çıkmak isteyen tüm vatandaşları üç hilalde buluşmaya" davet etti. Devlet Bahçeli, "Sizleri onurlu mücadelede, yol ve kader arkadaşlığına çağırıyorum, MHP'nin bayrağı altında toplanmaya bekliyorum. Geliniz, aramıza katılınız ve kardeşlerinizle kucaklaşınız. Türkiye, küresel senaryolara figüran olmamak için sizlerin tercihini beklemekteydi. Türk milleti, üzerindeki kara bulutları dağıtmak için sizleri gözlemekteydi. Kuşkum yoktur ki kongreden çıkan kararlarla ülkemiz artık geleceğine daha emin ve güvenle bakmaktadır" dedi.

Kurultay ile milleti yolsuzluktan, yoksulluktan, yozlaşmadan kurtaracak kadroların belirleneceğini söyleyen Bahçeli, "MHP kadroları, tek başına iktidar hedefimiz istikametinde, milli tarih ve kültür değerlerimize sahip çıkacaktır. Milliyetçi Hareket, bütün vatan sathında büyük bir faaliyet başlatarak Türkiye'yi hançerlemeye hazırlanan hainlerin maskesini düşürmeye ve gerçek niyetlerini ve hüviyetlerini teşhir etmeye kararlıdır. Yaşanan teslimiyete dur demek, kardeşliği sürdürmek, şehide, gaziye ve vatana sahip çıkmak için yurt çapında yapmayı planladığımız 'Bin yıllık kardeşliği yaşa ve yaşat' mitinglerini hepinize hatırlatmak isterim" diye konuştu.

Bu toplantıları yeri ve zamanı geldiğinde millete duyuracaklarını söyleyen Bahçeli, partililerden mitinglere gelirken en az 9 vatandaşı yanlarında getirmelerini istedi.

Devlet Bahçeli, teşekkür konuşmasını da "Ne Mutlu Türküm Diyene" diyerek bitirdi.

Kurultayda daha sonra Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin seçimine geçildi.

5'inci kez genel başkanlığa seçildi

Devlet Bahçeli, 1948 yılında Osmaniye'de doğdu. İlk öğrenimini Osmaniye'de, orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Bahçeli, Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nden mezun oldu.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenci olduğu 1967 yılında Ülkü Ocağı kurucusu ve yöneticisi olan Bahçeli, 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevinde bulundu.

Bahçeli, 1972 yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yapan Bahçeli, aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü.

İngilizce bilen Bahçeli, bu süre içerisinde Türk-İslam alemi, Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

Devlet Bahçeli, 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa ederek, 19 Nisan 1987'de yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve genel sekreterlik görevine getirildi.

MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarında çeşitli görevlerde bulunan Devlet Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'nci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanı görevini üstlendi.

Bahçeli, 5 Kasım 2000, 12 Ekim 2003, 19 Kasım 2006 ve bugün yapılan kongreler sonucunda 5 kez genel başkanlığa seçildi.