MHP'nin 'olağanüstü' sürecinde hukuk hamleleri
MHP'de son dönemde başlatılan olağanüstü kongre sürecinde taraflar karşılıklı hukuksal hamlelerde bulundu.
MHP'de muhalif isimlerin başlattığı olağanüstü kongre sürecinde gerek taraflardan gerekse yargı mercilerinden art arda hukuk hamleleri geldi.
Derlenen bilgilere göre, olağanüstü kongrenin yapılacağı duyurulan 15 Mayıs'tan bu yana karşılıklı suçlamalar ve suç duyuruları birbirini izledi.
Muhaliflerden eski MHP Milletvekili Meral Akşener, en çok şikayetçi isim olurken, Genel Merkez bu şikayetlere yanıt vermekte gecikmedi.
İlk hamle 'Çağrı Heyeti'nden geldi
Olağanüstü kongreyle ilgili tartışmalı süreç, 5 Şubat 2016’da muhalif 16 il başkanının, partinin kongreye götürülmesi için yetki verdiği avukatlardan oluşan "Çağrı Heyeti"nin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmasıyla başladı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan 2016'da Çağrı Heyetine olağanüstü kongreyi toplaması için vize verdi. Ancak 15 Nisan'da MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, olağanüstü kongre kararına ilişkin Yargıtay 18. Hukuk Dairesine temyiz başvurusunda bulundu.
MHP Genel Merkezi, 17 Nisan'da katıldığı bir televizyon programında Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye yönelik "Başparalelci" ifadesini kullandığı iddiasıyla Meral Akşener hakkında inceleme başlattı. Mayıs ayında inceleme kapsamına Sinan Oğan ve Koray Aydın da eklendi.
Hareketli Mayıs
Eski MHP milletvekili Akşener, avukatı Feridun Bahşi araclığıyla 3 Mayıs'ta Gemerek Asliye Hukuk Hakimi Işık'ı, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararıyla ilgili tedbir kararı vererek "Yargıtayın yetkisini gasbettiği" iddiasıyla HSYK'ya şikayet etti.
Eski MHP milletvekili Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması için Tosya Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği tedbir kararının, Ankara 25. İcra Dairesince "Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı" gerekçesiyle hükümsüz sayıldığını bildirdi. Daire daha sonra yayınladığı yeni kararda Gemerek'ten gelen diğer kararın hala geçerli olduğunu bildirdi ve kongrenin yapılamayacağını açıkladı.
Akşener, 12 Mayıs'ta bu kez Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin, geçerli olmadığını iddia ettiği kararını işleme koyan Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nü, Ankara 2. İcra Mahkemesi'ne şikayet etti.
Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi, Ankara 25. İcra Dairesinin bu kararını iptal etti ancak 13 Mayıs'ta, Adalet Bakanlığından görüş alan Ankara 25. İcra Dairesi, MHP olağanüstü kongresi ile ilgili 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararının geçerli olmadığını belirterek, tedbirin devam ettiğini açıkladı.
Bu gelişmeler üzerine 14 Mayıs'ta Akşener, MHP'de tartışmalara neden olan kongre sürecine ilişkin, "kanuna aykırı emir vermek ve emri uygulatmak" suçlamasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Bariyer önünde tutanak
Çağrı Heyeti'nin olağanüstü kongrenin yapılacağını duyurduğu tarih olan 15 Mayıs'ta, partililer Büyük Anadolu Oteli'ne gitmek üzere toplandı ancak polisin aldığı önlemler nedeniyle otele ulaşamadı.
Kongrenin yapılacağı otelin önüne Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ aynı araçla geldi. Hazırlanan ortak basın bildirisi eski MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu tarafından okundu.
Aydın, Oğan ve Özdağ, bir süre partililerle sohbet ettikten sonra alandan ayrılırken, Akşener, polis barikatına tutunarak Ankara 25. İcra Dairesi Başkanı'nı, neden kongreyi yaptırmadığına ilişkin tutanak vermesi için alana davet etti. Saatler süren bekleyişin ardından gelen talep üzerine Akyurt İcra Müdürü alana gererek Akşener'in istediği tutanağı tuttu ve imzaladı.
MHP Genel Merkezi, 16 Mayıs Pazartesi günü olağanüstü kurultayı toplamakla görevlendirilen Çağrı Heyeti üyeleri hakkında TCK'nın 217'nci maddesi uyarınca cezalandırılmaları talebiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Ankara Valiliğinin "kongrenin toplanamayacağı" yönündeki açıklamasına rağmen Çağrı Heyeti'nce delegelerin ve kamuoyunun, kongrenin yapılacağı alana "kaos çıkartmak" için davet edildiği, "vatandaşların yasaya aykırı davranmak konusunda teşvik ve tahrik edildiği" belirtildi.
Daha önce Gemerek hakimini şikayet eden Akşener, 16 Mayıs'ta bu defa Tosya Asliye Hukuk Hakimi Yunus Aras'ı HSYK'ya şikayet etti. Akşener, dilekçesinde, "Tosya ve Gemerek mahkemelerinin hukuka aykırı verdiği kararlar sebebiyle, 25 bin kişi toplanmasına rağmen kurultayın hukuksuz bir şekilde engellendiğini" öne sürdü.
Peş peşe 3 şikayet
17 Mayıs günü Genel Merkez ve muhaliflerden yeni hamleler geldi. MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ı, HSYK'ya şikayet etti. HSYK'ya sunulan şikayet dilekçesinde, Yaz'ın, "tedbir kararının kaldırılması ve kurultayın yapılabileceği yönündeki karara ilişkin, kasten ve ideolojik gerekçelerle, yetkisiz ve görevi olmayan bir konuda, gerçek dışı ifadelere ve delillere dayanılarak karar tesis ettiği" öne sürüldü.
Hakim Yaz'ın, söz konusu mahkeme kararını, "kasten ve MHP Kongresine Paralel Devlet Yapılanması/Fethullahçı Terör Örgütü amaçlarına uygun bir müdahaleyi kolaylaştırmak amacıyla verdiğinin düşünüldüğü" iddiasına yer verilen dilekçede, Yaz'ın paralel devlet yapılanması çerçevesinde devam eden soruşturmalarının bulunduğunun öğrenildiği de ifade edildi.
Akşener ise önce "mahkeme kararını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle Ankara 25. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu hakkında, daha sonra 25. İcra Dairesine görüş verdiği iddiasıyla Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
İddialar incelenecek
Hakimler hakkında HSYK'ya yapılan şikayetlerle ilgili dosyalar açıldı. Dosyalar gündeme alındıktan sonra HSYK 3. Dairesi iddiaları ciddi bulursa şikayetlerin incelenmesine karar verecek ve müfettiş görevlendirecek.
Bu hakim ve savcılar hakkında inceleme kararının onaylanması ve soruşturma izni verilmesi halinde meslekten ihraç dahil çeşitli disiplin cezaları gündeme gelebilecek. Bu işlemler HSYK 2. Dairesince ele alınacak.
Yargıtayda inceleme sürüyor
Bu arada, MHP'deki olağanüstü kongre tartışmalarına son noktayı koyacak Yargıtay 18. Hukuk Dairesinde dosya üzerindeki inceleme ise hala sürüyor.
Yargıtaya 3 Mayıs'ta gelen dosya üzerinde tetkik hakiminin ön incelemesi tamamlandı. Dosyayla ilgili inceleme yapmak üzere bir daire üyesi görevlendirildi. Üyenin incelemesini tamamlamasının ardından Yargıtay 18. Hukuk Dairesi heyeti dosyayı görüşerek kararını açıklayacak.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanlığınca yapılan duyuruda, dosyanın bu ay içinde sonuçlandırılacağı belirtilmişti.