Mini anayasa paketine son noktayı liderler koyacak

Yazım çalışmaları tamamlanan ‘mini anayasa paketi’nde son söz liderlerin olacak. CHP'nin KHK'ları Anayasa Mahkemesi'ne taşıma kararının ise pakete olumsuz etkisinin olup olmayacağı merak konusu...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi konusunda üç siyasi parti arasında varılan uzlaşma sonucu başlatılan ve yazım çalışmaları tamamlanan ‘mini anayasa paketi’ için gözler liderlere çevrildi.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan Anayasa Komisyonu Kurban Bayramı öncesinde yazım çalışmasını tamamladığı taslak metni liderlere sundu.

Bayram molasının ardından mini anayasa paketinin kaderini liderler belirleyecek. Mini anayasa paketinde AK Parti’nin öncelikleri arasında yer alan HSYK ile ilgili maddelerde HSYK üyelerinin seçimi konusunda siyasi partiler arasında görüş ayrılığı bulunuyor.

Muhalefet partileri HSYK’nın yürütmenin vesayetinden kurtularak, bağımsız bir yapının oluşturulmasını talep ediyor. Tartışma HSYK üyelerinin seçimine kilitlenmiş bulunuyor.

KHK adımı paketi olumsuz etkileyebilir

AK Parti bayram sonrası toplanacak ilk MYK toplantısında mini anayasa paketini yeniden ele alacak. Mini paket için liderler arasında yeni bir temas gerçekleştirilebileceği gibi çalışma rafa da kalkabilir. CHP’nin OHAL nedeniyle yayınlanan KHK’ları Anayasa Mahkemesi’ne taşıma hazırlıklarının, mini anayasa paketini olumsuz etkileyebileceği kaydediliyor. Pakette, askeri yargının kaldırılması konusunda komisyonda büyük ölçüde görüş birliği bulunmakla birlikte son nokta henüz konmuş değil.

YÖK’te uzlaşma sağlandı

YÖK’ün kaldırılmasında uzlaşan üç siyasi parti temsilcisi, YÖK’ün yerine “bilimsel, idari ve mali özerkliği” güvence altına alacak yeni bir yapının getirilmesi konusunda çalışma yapacak. Mini anayasa paketi çalışmalarında AK Parti, seçim takviminin değiştirilerek genel seçimlerin 4 yıldan 5 yıla çıkarılmasını önerdi. AK Parti bir yıl içerisinde 3 seçim yapılması yerine seçimlerin üç yıla yayılmasını istedi. Üç partinin üzerinde çalıştığı mini paket yargı ağırlıklı olacak. Askeri yargı, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak.

Kılıçdaroğlu, Başbakan'la görüşecek

Siyaset, Kurban Bayramı’nın ardından hareketlenecek. Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine gerçekleşecek zirvede, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle yapılan düzenlemeler ve kamuyla ilişiği kesilen kamu çalışanının durumu masaya yatırılacak. Kılıçdaroğlu, CHP’de 15 Temmuz’un ardından yaşanan mağduriyetleri incelemek amacıyla kurulan izleme komisyonuna ulaşan 30 bin mağduriyet başvurusundan oluşan bir dosyayı Başbakan’a sunacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir