Mısır Çarşısı esnafı ortak stratejiler üretmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ufuk Gergerlioğlu

Geçenlerde İstanbul'un önemli ticaret merkezlerinden Mısır Çarşısı'nı ziyaret etme şansı buldum. Eminönü'ne geldiğimde bu çarşıya mutlaka uğramaya çalışırım. Bu sefer de esnafları ziyaret bahanesiyle tarihi çarşıdaydım. 

İstanbul'da oturanlar farkında olmadan bir vesile ile bu mekanı ziyaret ederler. Diğer şehirlerde oturanlar ise İstanbul'a geldiklerinde mutlaka Mısır Çarşısı'na uğramaya çalışırlar. Bu çarşının inanılmaz bir çekiciliği vardır. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil. Dünyanın çeşitli yerlerinden İstanbul'a gelen turistler kafileler halinde dört kapılı tarihi mekanı gezerler ve alışveriş yaparlar.

Fakat maalesef bu ortamda yerli turistler ile beraber yabancı turistler de freni çekmiş durumda. Mısır Çarşısı'nın esnafı bugünlerde yetersiz turistten şikayetçi. Ayrıca gelen turistler de pek para harcamıyorlar. Çarşının çok köklü esnaflarında gözle görülür hareket var. Diğer esnaflar ise deyim yerinde ise kara kara düşünüyor. İyimserliği elden bırakmayanlar da yok değil. Buradaki esnaflarımız ile ilgili aldığımız bazı nabızları sizlerle paylaşmak isterim.

Uğradığımız ilk noktalardan biri tekstil alanında uzun yıllardır faaliyet gösteren İnci Mudo Outlet oldu. Mağaza sorumlusu Ayhan Gülenç ile bir süre görüştük. Gülenç bu durgunluk ortamında indirimin indirimini yapıyoruz ifadesinde bulundu ve ekledi; "Outlet mağazalarının esprisi indirim mağazaları olmasıdır. Fakat kriz ortamında insanlara bu yetersiz geliyor. Bizde hareketi sağlayabilmek için indirim üzerinden %30-40'lara varan ilave indirimler yapıyoruz. Ancak hareket sirkülasyonunu böyle sağlayabiliyoruz." 

Ziyaret ettiğimiz bir başka esnafımız ise Mutlu Çeyiz. Bu işletmemizin sorumlusu Hüseyin Saatçi sorunun makro düzeyde olduğunu bunun giderilmesi için devletin mutlaka piyasaya para sürmesi gerektiğini öne sürüyor.

Çarşıda biraz daha ilerliyoruz. Sufi-Art Halı ve Kuyumculuk'un firma yetkilisi Ahmet Kaya ile görüşüyoruz. Kaya, iyimserliğin mutlaka kazanacağını söyledi. Kriz olgusunun fazlaca abartıldığını bu kavramın kafalarda suni bir biçimde oluşturulduğunun altını çizdi.

Zen Mücevherat mağaza müdürü Ramazan Ahmet Karahisarlı krizi en güçlü hisseden firmalardan sadece biri. Lüks tüketim eğiliminin oldukça zayıfladığını belirten Karahisarlı, satışların son aylarda %50'den fazla düştüğüne vurgu yapıyor ve ekliyor; "Her ilçede açılan AVM'ler insanları kendisine çekiyor. AVM'de olan bir çok artı faktörün Mısır Çarşısı'nda olduğunu söyleyemem. En büyük problem araç park yeri sorunu. Alışveriş merkezleri yokken insanlar buralara mecburen gelirdi. Ama şimdi durum değişti." 

Arslan Baharat'ın sahibi Aziz Arslan ise insanların kendi oturdukları bölgelere yakın piyasalarda bulamadıkları ürünler için Mısır Çarşısı'nı tercih ettiğine vurgu yapıyor. Arslan ayrıca vasıflı çalışan sorunun çarşıyı daha sıkıntılı bir sürece soktuğunu belirtiyor. Eğitim düzeyinin yükselmesiyle beraber satışlarında yukarıya doğru bir ivme yapabileceğini vurgulayan Aziz Arslan herşeye rağmen gelecekten ümitli.

Mısır Çarşısı'nda elli yılı deviren Cankurtaran Gıda firma sahibi Ruhi Uyar ise işlerin iyi gittiğini kendilerini bugünün şartlarında sadık müşteri portföyünün ayakta tuttuğunu itiraf ediyor. Çok uzaklardan Mısır Çarşısı'na sadece Cankurtaran Gıda'ya alışveriş yapmaya gelenler var. Gelenlerin arasında ünlü sanatçılar ve işadamları da bulunuyor. Bu köşeden hep vurgulamaya çalışıyorum. Müşteri sadakati özellikle bu dönemlerde çok büyük öneme sahip diye. Ruhi Uyar çarşıdaki hareketin sebebinin 10-15 dükkan olduğunu ifade ediyor. Bu dükkanlar Uyar'a göre eski ve kaliteden asla ödün vermeyen istikrarlı işletmeler.

Mısır Çarşısı, kendi yönetimi ile el ele geleceğini olumlu yönde etkileyecek kararlar almalıdır.

Farklı sektörlerin dinamikleri göz önünde bulundurularak sektöre özel kapsamlı indirimler yapılmalıdır. Ayrıca yerli ve yabancı turistlerin çarşıya akışını hızlandıracak tedbirler alınmalıdır. Bunun yanında durum analizi iyi yapılarak çarşının zayıf ve güçlü yanları masaya yatırılıp beyin fırtınası ile yeni fırsat ve oluşumlara yelken açılmalıdır.

Aksi takdirde çarşı esnafı genel anlamda her geçen gün zayıflayan veya istikrarsızlıktan kurtulamayan bir Mısır Çarşısı ile karşı karşıya kalabilir. Tedbir alınmazsa bir süre sonra tarihi çarşı sadece yerli ve yabancı turistlerin gezme mekanı olarak yoluna devam eder.