Modern çağın en büyük krizi

Şimşek, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında su sektörüne yönelik finansman imkanlarına ilişkin düzenlenen "Finans Üst Düzey Paneli"nin ikinci kısmını da yönetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, modern tarihin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, "Bunu fırsata dönüştürebiliriz. Uluslararası mali paketlerin bir bölümü su yatırımı için kullanılabilir" dedi.

Şimşek, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında su sektörüne yönelik finansman imkanlarına ilişkin düzenlenen "Finans Üst Düzey Paneli"nin ikinci kısmını da yönetti.

Çevre yatırımları konusunda önceliklerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Su sanitasyonu ve arıtımı konularına önem verilmesi gerekiyor. Bu türlü yatırımlara her zaman destek verilecektir" dedi.

Türkiye'de de bu konuda önemli yatırımlar bulunduğunu anlatan Şimşek, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin buna örnek gösterilebileceğini söyledi.

Proje çerçevesinde barajlar inşa edildiğini belirten Şimşek, proje alanının etrafının verimli topraklarla çevrili olduğuna dikkati çekti. Şimşek, "Verimli toprak ve su bir araya geldiğinde tarımsal üretim artırılabilir. Bu projenin maliyeti 2007 rakamlarına göre 10 milyar dolar civarında. Proje, istihdamı artırma ve su kaynaklarının doğru kullanılmasını da sağlamaya yönelik" diye konuştu.

Panelin ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde bazı sorulara yanıt veren Bakan Şimşek, "küresel savunma bütçesine harcanan paranın yüzde 1'i ile ne kadar çevresel yatırım yapılabileceğini" soran bir izleyiciye, küresel savunma bütçesi hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Şimşek, ancak bu bütçeye ayrılan kaynakların daha öncelikli konulara harcanması gerektiğini belirtti.

Kredili işlerde, krediyi sağlayan kuruluşların, projelerin tamamlanmasının teminat altına alınması konusunda da etkili olması gerektiğinin ifade edilmesi üzerine Şimşek, farklı bütçeleme sistemleri nedeniyle projelerin zamanında tamamlanamadığını söyledi.

Şimşek, kredi sağlansa bile bütçe tahsisatı bulunmuyorsa edinilen paranın harcanamayacağına dikkati çekti.

Su tedariki ve sanitasyonuyla ilgili yapılacak 1 dolarlık yatırımın 34 dolar olarak döndüğünü belirten Şimşek, "Modern tarihin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıyayız. Bunu fırsat haline dönüştürebiliriz. Uluslararası mali paketlerin bir bölümü su yatırımı için kullanılabilir" dedi. 

Krizin, her alanda daha fazla reform için fırsat yaratabileceğini ifade eden Şimşek, "Masif bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayız. Yani kriz kalkınmış ülkelerde başladı. Önce finansal sektöre, ardından reel sektöre sıçradı. İşte bu zaman reform yapma zamanıdır" diye konuştu.