”Montrö'de değişiklik yapılmasını isteme planımız yok”

ABD Genelkurmay Başkanı, Amerikan gemilerinin Montrö Anlaşması'na tamamen uyduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Montrö Anlaşmasında değişiklik yapılmasını isteme gibi bir planlarının olmadığını belirtti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenleyen Mullen, ABD Genelkurmay Başkanı olarak Türkiye'yi ilk ziyaretini yaptığını, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da yeni görevi çerçevesinde ilk kez kendisini ağırladığına dikkati çekerek, "Burada olmak ve kendisiyle görüşmek benim için büyük şeref" dedi. Orgeneral Başbuğ'u uzun yıllardır tanıdığına değinen Mullen, Türkiye'yi ziyaretine ve iki ülke arasındaki güçlü askeri ilişkiye çok önem verdiğini belirtti.

Türkiye'nin çok kritik bir bölge içinde yer aldığına işaret eden Mullen, Orgeneral Başbuğ ile, en önemlilerinden biri terör örgütü PKK'ya karşı mücadele olmak üzere pek çok askeri konuyu konuştuklarını kaydetti. Mullen, ortak işbirliğine öncelik verdiklerini ve gelecekte de vermeye devam edeceklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü hatırlatan Mullen, "İki ülke ortak menfaatleri paylaşıyor ve gelecekte de paylaşmaya devam edecek" dedi.

"Montrö'ye tamamen uyduk"

Ziyaretiyle ilgili açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Mullen, "ABD'nin, Montrö Anlaşmasının değiştirilmesi talebinde bulunma gibi bir planı var mı" sorusu üzerine, böyle bir planlarının olmadığını ifade ederek, "Amerikan gemileri bu anlaşmaya tamamen uymuşlardır ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz. Gürcistan'a giden Amerikan gemilerinin hepsi insani yardım götürme amacıyla yola çıkmıştır" dedi. İnsani yardımlar için neden sivil değil de askeri gemilerin kullanıldığına dair soru üzerine de Mullen, krizle bağlantılı olarak acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve bu gemilerin hazır olduğunu söyledi. İnsani yardımlarda daha önce de Amerikan Deniz Kuvvetlerinin gemilerinin kullanıldığını söyleyen Mullen, kendi ülkesindeki yardım çalışmalarında da, 2004 yılında Endonezya'daki tsunami felaketinde de bu şekilde yardımlar yaptıklarına dikkati çekti.

ABD'nin Irak'tan asker çekme sürecinde Türkiye'den beklentisine dair bir soruya da Mullen, görüşmelerinde Irak konusunu ele aldıkları, ancak Türkiye'den özel bir talebinin olmadığı yanıtını verdi. Sınırötesi tezkereye dair soru üzerine de Mullen, bu konudaki politikayı belirlemenin Türk hükümetine ait olduğunu söyledi. Mullen, geçen yıl ABD'nin de desteğini alan sınırötesi operasyonların başarılı olduğu düşüncesini dile getirdi.

Mullen, terör örgütü PKK konusundaki istihbaratın devam edip etmeyeceği şeklindeki soruyu da "PKK terörüne karşı mücadele etmeyi her zaman sürdürmemiz gerekiyor bunu da yapmaya kararlıyız. Bu konudaki istihbarat paylaşımı da devam edecektir" diyerek yanıtladı.