Mübarek, Netanyahu'yu uyardı

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Netanyahu'yu son adımlarının tehlikeli sonuçları konusunda uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TEL AVİV - Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, son adımlarının yaratabileceği "tehlikeli sonuçlar" konusunda uyardı.
Mısır televizyonunun verdiği habere göre, Netanyahu'nun dün telefonla aradığı Mübarek, Haremüşşerif'e yönelik baskınların tehlikeli sonuçlarına dikkat çekti. Mübarek, ayrıca El Halil'deki Halil İbrahim Camii ile Beytüllahim'deki Raşel'in Türbesi'nin Yahudilerin ulusal kültür mirası listesine alınması gibi Arapların ve Müslümanların duygularını incitecek uygulamaların, barış çabalarına zarar vereceğini dile getirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, El Halil ve Beytüllahim'deki iki dini alanın İsrail'in ulusal kültürel mirası listesine dahil edildiğini açıklamış, Filistin yönetimi buna şiddetli bir tepki göstererek, bu adımın bir dini çatışmayı başlatabileceği uyarısı yapmıştı. Karara, BM dahil birçok ülkeden eleştiriler gelmişti.
Kararın ardından El Halil'de gerginlik büyümüş, Netanyahu ise bu kararın uygulamada herhangi bir değişiklik getirmeyeceğini vurgulamıştı.
Kahire devlet televizyonunun İsrail basınına aktarılan haberine göre, Mübarek ve Netanyahu, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunu da ele aldı. 
Netanyahu'nun Mübarek'e, hükümetinin Filistinlilerle görüşmelerin herhangi bir gecikme olmaksızın başlayacağı yolundaki beklentisini dile getirdiği, Mübarek'ten de barış çabalarına desteğini devam ettireceği umudunda olduğunu söylediği kaydedildi.
Mısır Cumhurbaşkanı'nın da buna karşı, belirli bir zaman çizelgesi içinde ciddi bir şekilde yapılacak barış görüşmelerinin doğru bir atmosferde başlatılabilmesinin hazırlık gerektirdiğini vurguladığı belirtildi.
Mübarek'in ayrıca İsrail'in Batı Şeria'daki faaliyetlerini durdurup, Gazze Şeridi üzerindeki ablukayı kaldırması gerektiğini ifade ettiği kaydedildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir