Nasihatleri kabul eder, kararları kendimiz alırız

Suriye Devlet Başkanı Esad, devlet televizyonunda katıldığı programda son gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yönetim olarak sadece güvenlik ve askeri çözümlerden yana olmadıklarını, asıl çözümün "siyasi çözüm" olduğunu söyledi. Esad, Dost ve kardeş devletlerin nasihatlerini kabul ederiz. Ancak kendi kararlarımızı kendimiz veririz" dedi.

Beşar Esad, Suriye Devlet Televizyonu'nda katıldığı programda ülkesindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Esad, devlet televizyonuna verdiği demeçte, güvenlik güçleriyle karşı koymak zorunda oldukları durumların olduğunu, açıklanmayan birçok başarılar kazanıldığını ve ülkede güvenliğin şu an eskisinden daha iyi olduğunu ifade etti.

Yönetim olarak sadece güvenlik ve askeri çözümlerden yana olmadıklarını, asıl çözümün "siyasi çözüm" olduğunu söyleyen Esad, emniyet birimleriyle güvenliği sağlamanın önemine değindi.

Ülkenin bir geçiş sürecinde olduğunu, bu süreç içinde diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu dile getiren Beşar Esad, seçimlerin olacağını ve anayasanın yeniden gözden geçirileceğini kaydederek, başta 8. madde olmak üzere diğer maddelerle birlikte Anayasa'nın tamamının gözden geçirilmesinin normal olduğunu söyledi. Başkan Esad, Halk Meclisi seçimlerinin 2012 Şubat ayında olmasını beklediğinin de altını çizdi.

Devlet Başkanı Esad, gerek sivil gerek askeri olsun herhangi bir vatandaşa karşı suç işleyenlerin suçunun kesin olarak kanıtlanması halinde cezasını çekeceğini de sözlerine ekledi.

Hayalini bile kurmasınlar

"Sömürgeci ülkelerin reform adı altında asıl amaçları, onlara istedikleri her şeyi sunmak ve bütün haklardan vazgeçmektir ama hiçbir koşulda bunun hayalini bile kurmasınlar" diyen Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'nin batılı ülkelerle ilişkisi egemenlik üzerine kurulu çatışma ilişkisidir, batı sürekli olarak Suriye dahil bazı ülkelerin egemenliğini yok etmeyi hedeflemektedir, ancak Suriye kesin bir şekilde egemenliğine ve bağımsızlığına tutunmaktadır."

Esad, Suriye'ye karşı herhangi bir askeri müdahalenin çok ağır sonuçlar doğurabileceğini ileri sürerek, askeri müdahalenin söz konusu olmasının çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkede yaşanan süreçle ilgili ekonominin zarar görmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Esad, "Suriye kendi kendine yetme özelliğine sahiptir ve bölge ekonomisi açısından Suriye stratejik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Ülkenin aç kalmasının imkansız olduğunu da belirten Esad, aynı zamanda Suriye'ye uygulanacak herhangi bir ambargonun bölgede birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.

Kararlarımızı kendimiz alırız

Esad, Türkiye'den gelen açıklamalarla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

"Dost ve kardeş olarak gördüğümüz devletlerin nasihatlerini memnuniyetle kabul ederiz. Ancak karar verme sürecinde biz kendi kararlarımızı kendimiz veririz. Yakın olsun, uzak olsun kimsenin Suriye'nin vereceği kararlara müdahale etmesine izin vermeyiz."

Esad sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz birçok ülkenin yetkilileriyle görüşüyoruz. Toplumsal olarak bize benzeyen devletlerle özellikle de bize yakın olan devletlerle görüş alışverişinde bulunuyoruz. Eğer bir konuda deneyimleri varsa nasihatlerini dinleriz. Bu normal bir durum."

Türkiye ile ilgili durumu birçok açıdan değerlendirebileceklerini belirten Esad, "Türkiye ile özellikle son 10 yılda karşılıklı olarak yaptığımız, son yüzyıla ait iki halk arasındaki olumsuz fikirleri silmekti. Bunu da başardık." dedi.

Devlet Başkanı Esad, Suriye'de meydana gelen gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'den gelen açıklamalara ilişkin  ise "Türkiye'deki yetkililerinin yaptığı açıklamaların niyetini tam olarak bilemeyiz. Bize önem vermelerinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer önem veriyorlarsa biz bu tutumlarını takdir ederiz. Bunun yanı sıra Suriye'de olacak herhangi bir durumun Türkiye'yi olumsuz yönde etkilemesinden endişe ediyor olabilirler. Bu endişe de normaldir. Bir diğer ihtimal de bir mürşit veyahut meseleyi kendi hesabı için rol üstlenmek olabilir. Bu durumu Türkiye'nin de aralarında bulunduğu hiçbir ülkeden kesinlikle kabul etmiyoruz. Tabii biz Türkiye'nin niyetini bilmiyoruz. Türkiye'de her niyetin kendine göre üslubu olduğunu bilir"   şeklinde konuştu.

Obama'nın sözünün hiçbir kıymeti yok

ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisi için "git" yönündeki açıklamalarıyla ilgili Esad, "Kimileri bana bazen cevap veriyorsunuz, bazende cevap vermiyorsunuz diyorlar. Biz her durumu kendi çerçevesinde değerlendiririz. Eğer dost ve kardeş bir ülkeyse tutumumuzu ortaya koymak için cevap veririz. Ancak dost olmayan ülkeler konusuna gelecek olursak, onlara eğer siyasetinizle bizden uzaklaşmak istiyorsanız biz daha fazla uzaklaşmaya hazırız diyoruz" dedi.

Esad, "ABD'ye cevap vermememiz şu anlama geliyor. Sizin bu açıklamalarınızın hiçbir değeri yok. Ben burada Suriye'nin resmi televizyonundan konuşuyorum. Eğer biz bu sözü değerlendirecek olursak. Bu söz bir saygınlığı olan bir lidere söylenmez. Bu lideri ne ABD ne de batı getirdi. Onu Suriye halkı başa getirdi. Bu söz direnişle birlikte olan halka söylenmez. Direnişe destek vermek bu halkın kendi değeri, devletinin değil. Fark burada, halkın kendisi bu direniş ve değerlere destek veriyor. Bu söz ABD'de yapılan bir lidere söylenir. Bu söz zelil ve dışarıdan emir almayı kabul eden bir halka söylenir" şeklinde sözlerini sürdürerek, Obama'nın açıklamalarına tepki gösterdi.

Esad, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Obama'nın yaptığı açıklamalarının dayanak noktası insan hakları mı? Eğer bunu değerlendirecek olursak batı ne zaman bir hedefe ulaşmak isterse bu argümanı kullanıyor. Bu konuda açıklama yapan ülkelerin kötü tarihine bakacak olursak, daha önceki işgal ve sömürüden bahsetmiyorum. Afganistan'dan Irak'a son olarak Libya'da tüm bu soykırımların sebebi kim? Milyonlarca ölü, yaralı, yetim çocuklar ve dul kalan kadınlar. Biz sadece bu yönü ile değerlendirecek olursak ve İsrail'in Filistinlilere yönelik tüm katliamlarını sıralarsak bütün bunlara verilecek cevap oldukça açık."

Bu konularda ilginizi çekebilir