NATO ve ABD'den Türkiye'nin AB hedefine destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefine destek verirken, ABD'den de benzer bir açıklama geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye'nin sessizliğinin sürmesine rağmen, İsveç'in bu hafta yapılacak NATO zirvesinde NATO üyeliğinin hâlâ mümkün olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesine katılmak üzere Litvanya'nın başkenti Vilnius'a gidişi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Türkiye'yi AB kapısında bekleten ülkelere buradan sesleniyorum, Vilnius'ta da sesleneceğim; Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım" demişti.

Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine bağlaması hakkındaki soruya Stoltenberg, Ankara'nın AB üyeliğini desteklediğini ancak İsveç'in NATO'ya katılmak için gerekli koşulları zaten karşıladığını söyledi.

Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde İsveç'in NATO üyeliğine yönelik olumlu bir karar çıkması hâlâ muhtemel" dedi.

Beyaz Saray'dan açıklama

ABD, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma arzusunu her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam ettiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcülüğünden, AA muhabirine yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Türkiye'nin AB'ye üye olma arzusunu her zaman destekledi ve desteklemeye devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Üyeliğin, Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasındaki bir mesele olduğuna işaret edilen açıklamada, "Odak noktamız, NATO ittifakına katılmaya hazır olan İsveç." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir