Nükleer santral en sağlam yapı olacak

Bakan Yıldız, depremden dolayı kurulacak nükleer güç santralinde risk yaşanmayacağını, bu santralin ülkenin en sağlam yapısı olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, depremden dolayı Türkiye'de nükleer güç santrali riski yaşanmayacağını belirterek, "Kaygı ve endişeye mahal yok. Nükleer güç santrali hiç tereddütsüz söyleyeyim bu ülkenin en sağlam yapısı olacak" dedi.

Hürriyet Daily News gazetesinin 50. kuruluş yıl dönümü resepsiyonuna katılan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Van'da meydana gelen depremlerde doğalgaz boru sistemlerinde herhangi bir kırılmanın olmamasını sistemin başarısı olarak niteleyen Yıldız, "Depremlerle istemesek de bir nevi testten geçiyoruz. Bütün depremler bulunduğu yerde gerek jeolojik açıdan gerekse bütün işler açısından bir testtir. İnşaat sektörü açısından, enerji sektörü, sağlık sektörü açısından testtir." diye konuştu.

Türkiye'de yapılacak nükleer santralin olası depremlerde çok büyük sorunlar doğurup doğurmayacağı yönündeki soruyu Yıldız, şöyle yanıtladı:

"Nükleer güç santralleri çok açık söylüyorum Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak. Çünkü bu işin fonksiyonu itibariyle, riski itibariyle her türlü önlemini alıyorsunuz.

11 başlıkta 88 argümanı tekrar tekrar elden geçireceğiz. O süreç başladı. Depremden dolayı nükleer güç santrali risk yaşanmayacak.

Gidip oraya 20 küsur milyar dolar para yatıracaksınız, o enerji noktası sistemin önemli bir parçası olacak buna rağmen riski kabul edeceksiniz, kusura bakmayın ne kamu ne de özel sektör böyle bir riski alır. Bu riski almak için deli olmak lazım. Biz de müsaade etmeyiz buna. O yüzden kaygı ve endişeye mahal yok."

Yaşını doldurmuş santrallerin kapatılması için girişimde bulunacağız

Van'da yaşanan depremden sonra hemen Ermenistan'ın Türkiye sınırına yakın nükleer güç santraliyle ilgili yetkililerden bilgi istediğini belirten Yıldız, söz konusu bölgeden anlık veri alınmasını sağlayan bir sistemin bulunduğunu, ama değerlerde bir yükselmenin görülmediğini açıkladı.

Ermenistan'daki nükleer güç santralin yaşını doldurduğunu ifade eden Yıldız, yaşını doldurmuş santrallerin kapatılması için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir