Nükleer santrale 'dördüncü' iptal

TETAŞ, iptalin şartnamenin 31. maddesi doğrultusunda gerçekleştirildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nükleer santral ihalesi bir kez daha iptal edildi.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ), nükleer santral ihalesinin iptal edildiğini açıkladı.

TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya imzalı yapılan açıklamada, nükleer güç santrali kurup işletecek ve TETAŞ'a elektrik enerjisi satacak şirketin belirlenmesine ilişkin 24 Eylül 2008 tarihinde yapılan “yarışmanın” bu yönde hazırlanan şartnamenin 31'inci maddesi doğrultusunda iptal edildiği bildirildi.

Böylece son 40 yılda 3 kez onay alamayan nükleer santral ihalesi bugün bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanmış oldu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde 3-4 ay içinde iki yeni ihale açılacağını açıkladı.

Bu arada Bakan Taner Yıldız, Nükleer Santral Yönetmeliği’nin üç maddesine yönelik Danıştay’ın verdiği yürürlüğü durdurma kararına karşı temyize gitmeyecekleri de belirtmişti.

Kilovatsaat başına 21,16 sent önerilmişti

2004 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TAEK, inşasına 2007 yılında başlanacak ve ilk ünite 2012 yılında devreye girecek şekilde toplam 5000 MW'lik 3 nükleer reaktör yapılacağını açıkladı. 2006 yılı başlarında TAEK nükleer santralin nereye yapılacağı konusunda Türkiye genelinde detaylı teknik incelemelerde bulunduğunu, 43 kriteri dikkate alarak, santral kuruluş yeri olarak 8 yerin belirlendiğini açıkladı.

24 Mart 2008 tarihinde TETAŞ, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için elektrik satın alma ihalesine çıktı. İlanda santral kurup işletmek için teklifler 24 Eylül'de alınması öngörülüyordu.

İhale için yerli yabancı 13 firma veya ortaklık şartname alırken, sadece 6 zarf TETAŞ'a ulaşmış 24 Eylül 2008'de açılan ihalede ise açılan zarflardan 5 teşekkür mektubu çıkmış ve sadece Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Grubu Rus tipi VVER tasarımı ile teklif vermişti.

29 Aralık 2008 tarihinde TAEK, söz konusu grubun teklif ettiği Rus tipi VVER tasarımının nükleer güç santrallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik yayımladığı 9 ana kriteri karşıladığını açıkladı.

19 Ocak 2009 tarihinde açılan fiyat zarfında Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik grubunun kilovatsaat başına 21,16 sent önerdiği ortaya çıkmıştı.