Obezite, safra kesesi taşına neden oluyor

Genç şişman hastalarda safra kesesi taşı oluşma riskinin, toplumun diğer kesimleriyle kıyaslandığında 4-6 kat arasında arttığı görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Dünyanın önemli sorunlarından biri olan, hükümetler tarafından stratejiler oluşturulan obezitenin, kolesterol yüksekliği, metabolizmayı yavaşlatması gibi nedenler dolayısıyla genç yaş grubunda bile safra kesesi taşına neden olduğu bildirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Özban, hayatı tehdit eden sağlık problemlerine yol açabilen safra kesesi rahatsızlıklarının başında safra kesesi taşı oluşumunun geldiğini belirtti.

Safra kesesi taşlarının sıklıkla belirti vermeyen rahatsızlıklardan olduğunu ve yarıya yakın tipinin oluşma, büyüme sürecinde hastada herhangi bir belirti yaratmadıklarını, bu nedenle de başka bir hastalığın tetkiki için yapılan görüntüleme yöntemi sırasında tespit edildiklerini anlatan Özban, tedavi için bu taşların boyutu ve hastada yol açtığı rahatsızlıklar dikkate alınarak cerrahi yönteme başvurulduğunu kaydetti.

Özban, genel olarak orta yaş ve üzerinde ortaya çıkan safra kesesi taşı sorunun, obeziteye bağlı olarak gençlerde görülebildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Genç şişman hastalarda safra kesesi taşı oluşma riskinin toplumun diğer kesimleriyle kıyaslandığında 4-6 kat arasında arttığı görülüyor. Obezitenin safra kesesi taşına yol açma nedeni safra oluşumu faktörlerinden biri olan kolesterol yüksekliği, genel olarak metabolizmanın yavaşlaması buna bağlı olarak safra kesesi hareketlerini azaltan diğer sebepleri sayabiliriz. Obezite hastalarında yavaşlayan metabolizma safra kesesi hareketlerinde yavaşlamaya neden oluyor. Aynı zamanda azalan safra kesesi hareketleri içerisindeki safra akışının yavaşlamasına ve buna bağlı olarak da safra çamurunun, beraberinde safra taşlarının oluşmasına yol açmaktadır."


 

Bu konularda ilginizi çekebilir