Ogün Samast: Suçlu, manşetler

İkinci kez çocuk mahkemesine çıkan Dink suikastının tetikçisi Samast, hazırladığı 4 sayfalık yazıyı okudu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink ile ilgili davada dosyası ayrılarak çocuk mahkemesinde yargılanmasına başlanan Ogün Samast, Dink hakkındaki bazı gazete haberlerinin ve yazarların yazılarının cinayeti gerçekleştirmesinde etkisi olduğunu öne sürdü.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan suça sürüklenen çocuk Ogün Samast ile taraf avukatları katıldı.

Müdahil avukatlarının beyanlarından sonra söz alan Ogün Samast, hazırladığı 4 sayfalık yazıyı okudu.

"Lanetle bir nehir gibi akıp giden gençliğimi tükettiğim yollarda yaşananları tüm ayrıntıları ile anlatıyorum" diyerek sözlerine başlayan Samast, tüm uluslararası kanunlarda "adam öldürmeye sebebiyet verme" ve "halkı kin ve düşmanlığı sevk etmek" suçlarının bulunduğunu söyledi.

Aydınların, "bizim halkımız balık hafızalıdır" dediğini, bunun doğru olduğunu belirten Samast, "gözünde çöp olanların herkesin gözünde çöp olduğunu sandıklarını ifade etti.

Kendisinin gözündeki çöpü çıkardığını ve yargılandığını belirten Samast, "Peki beni bu sürece getirenler nerede veya kim onlar? Damarlarımda cahillik aktığı ilk gençlik yıllarımda ben nereden bilirdim ki Agos gazetesini? Nereden tanırdım Hrant Dink'i? Ermeni nedir, tarih nedir hiç bilmezdim. Ortaokul mezunu yurdun çocuklarından bir tanesiydim. Benim de hayallerim vardı" diye konuştu.

"Eski sabıkalı Yasin'in bana internetten gösterdiği manşetler ve okuttuğu yazılar ile bana baskı oluşturarak beni sürüklediği kin ve nefret girdabında kaybolmam ile başladı olaylar" diyen Samast, 'Vatan haini", "utanmaz Ermeni" diye manşet attıklarını iddia ettiği iki günlük gazeteyi ve bir köşe yazarını suçladı.

Bunları yazanların cahil ve milli duyguları kullanılmaya açık olan gençlerden birinin bir kötülük yapacaklarını tahmin edebileceklerini söyleyen Samast, amaçlarının da bu olduğunu öne sürdü.

Kendisi gibi 10 gencin o manşetleri, yazıları görmesi ve ardında eski bir sabıkalının baskısına uğraması halinde tümünün aynı şeyi yapacağını savunan Samast, "Yapmadı mı? Ne çabuk unutuyoruz. Ben kurban oldum başkaları olmasın. Ben buradayım peki bunları yazanlar nerede?" diye sordu.

Duruşma ertelendi

Mahkeme heyeti başkanı Celal Ünsal'ın yazıyı kimin kaleme aldığını sorması üzerine Samast, "Ben yazdım, tek kişilik hücrede kalıyorum zaten" dedi.

Samast, 1-10 Mart arasında TRT haberdeki "Faili meçhul" isimli programın CD'sinin resmi makamlarca mahkemeye getirtilmesini talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Avukat Belen: Azmettirenlerin sesiyle konuştu

Söz alan müdahil avukatı Bahri Belen, davalarda polemiğe girmekten yana olmadığını belirterek, Samast'ın ilk defa bu kadar ayrıntılı bir beyanda bulunduğunu söyledi.

Belen, "Bugün aslında kendisini azmettirenlerin sesiyle başka gazetecileri hedef gösterdi" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir