Okumadan imzalamayın

Kredi kartı başvuru formu ve internet sözleşmeleri müşteri aleyhine maddeler içeriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomist Mehmet Cavlı, başta bankaların kredi kartı başvuru formları olmak üzere telefon ve internet sözleşme formlarına kadar birçok sözleşmenin içeriğinde müşteriyi bağlayıcı maddeler bulunduğunu belirterek, vatandaşların bu tür sözleşmeleri imzalamadan önce çok dikkatli bir şekilde gözden geçirmelerinde büyük yarar olduğunu ifade etti.

Cavlı, bankaların sözleşmelerinde yer alan kart ücretlerinin sözleşmelerde yazılı olduğunu, faiz, komisyon, ücret ve diğer masrafları imzayı atan müşteri tarafından taahhüt edildiğini belirtti.

Bankanın rehin, takas ve mahsup işlemleri, hesap özetleri ve birçok konuda kendilerini doğrudan yetkili kılan sözleşmeyi müşterilerine imzalattığını ifade eden Cavlı, bankanın alacaklarını yurt içi veya yurt dışında dilediği yere müşterinin onayına gerek olmaksızın devir edebileceğine dair hükümlerin de bu sözleşmelerde yer aldığını kaydetti.

Belgeler genelde müşterinin aleyhine işliyor

Bu tür sözleşmelerin telefon, internet, doğalgaz ve benzeri aboneliklerde de uygulandığına işaret eden Cavlı, ''Hastanız ameliyat olacağı zaman, hasta olarak, 'ameliyatın sorumluluğunu kabul ediyorum' demek isteyen bir yazı da hastanelerde imzalatılıyor. Doktoru sorumluluktan kurtarabiliyorsunuz. Bütün sözleşmelerde hukuk ve kanun sözleşmeleri imzalatanların lehine düzenleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir