Olay çıktı, maç iptal oldu

Bursaspor-Beşiktaş maçı, karşılaşma öncesi çıkan olaylar nedeniyle iptal edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Spor Toto Süper Lig'deki Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesinde yeşil beyazlı taraftarlar, Beşiktaşlı taraftarların stada gelmesini istemediklerini belirterek, polisle tartışınca olaylar çıktı. Maç, stat çevresinde yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi.

İl Spor Güvenlik Kurulunun kararı çerçevesinde 7 yıl aradan sonra Bursa Atatürk Stadı'na girişlerine izin verilen Beşiktaşlı taraftarların, bu akşam saat 20.00'de yapılacak maçı izlemesini istemeyen yeşil beyazlı taraftarlar, Bursa Atatürk Stadı çevresinde toplandı. Polisin, Beşiktaşlı futbolcu ve taraftarların geçişi için güvenlik önlemleri aldığı sırada bazı yeşil beyazlı taraftarlar, "Beşiktaşlı taraftarların stada alınmasını istemiyoruz" diyerek polisle tartıştı.

Polisin güvenlik önlemi almasını engellemeye çalışan taraftarlarla emniyet güçleri arasında arbede çıktı. Bu sırada bazı taraftarlar, ellerindeki taşları ve şişeleri polise attı. Polis, biber gazı sıkarak grubu dağıtmaya çalıştı. Biber gazından, taraftarların yanı sıra çevreden geçen vatandaşlar ve polisler de olumsuz etkilendi. Gazdan etkilenen polisler birbirinin yüzüne su dökerek yardım etmeye çalıştı.

Polisin müdahalesine rağmen stat çevresinden ayrılmamakta direnen yaklaşık bin kişilik taraftarın bir kısmı, arbedede tezgahını bırakıp kaçan esnafın sopalarını da ellerine geçirdi.

Taraftarlar da biber gazından etkilendi

Bursa Atatürk Stadı'nın çevresinde çıkan olaylarda polisin kullandığı biber gazının, rüzgarın etkisiyle çıkış kapılarına yönelmesi sonucu, stat içindeki taraftarlar da gazdan etkilendi.    

Biber gazından yoğun olarak etkilenen maraton tribünündeki taraftarlar, saha içine alınarak, bir süre kapalı tribün tarafındaki kapılardan tahliye edildi.

Biber gazından etkilenen çok sayıda taraftar, sağlık ve emniyet görevlileri tarafından çeşitli hastanelere kaldırılırken, stat etrafındaki biber gazının dağılmaması nedeniyle çıkış kapıları kapatıldı.

Öte yandan, seyyar satıcıların tezgahlarına zarar veren taraftarlar, ellerine geçirdikleri, soğan, domates, su, çiğ ve pişmiş köfteleri polislere fırlattıkları gözlendi.

Beşiktaş kafilesi İstanbul'a gitti

Beşiktaş kafilesi, maçın ertelenmesi nedeniyle konakladığı Holiday Inn Otel'den, polis eskortu eşliğinde İstanbul'a hareket etti.

Yalova Topçular iskelesine ilk olarak, Bursa'nın Orhangazi ilçesi girişinden, İstanbul'a dönmek üzere yola çıkan 8 otobüsteki 400 Beşiktaş taraftarı ulaştı. Taraftarlar burada, Bursaspor ve Bursa Valisi Şahabettin Harput aleyhinde sloganlar attılar.

Polisin geniş güvenlik tedbirleri arasında 1 saat bekleyen taraftarlar, Beşiktaşlı futbolcu ve yöneticileri taşıyan 2 otobüsün de iskeleye gelmesiyle tezahürata başladılar.

"Olaylardan büyük üzüntü duyduk"

Beşiktaş Kulübü'nün internet sitesinde yer alan açıklamada, Bursaspor taraftarlarının sebebiyet verdiği ve maçın iptaline yol açan vahim olaylardan kulüp olarak büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, "Yaratılan düşmanca duyguların ve düşmanlıkların tırmandırılarak sporun yapılacağı alanların şiddet alanlarına çevrilmesinin en üzücü ve ağır örneğini teşkil eden bu tür olayların üstesinden ancak; sporun sevgi, dostluk ve kardeşlik olduğu inancını hayata geçirerek gelinebileceğini belirtiriz" ifadelerine yer verildi.

34 kişi hafif yaralandı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursaspor-Beşiktaş maçının iptal edilmesine neden olan olaylarda, 25'i polis 34 kişinin hafif yaralandığını açıkladı.

Vali Harput, İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ve Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı ile MOBESE binasında düzenlediği basın toplantısında, Bursaspor-Beşiktaş maçının iptal edilmesine yol açan olayları değerlendirdi.

Vali Harput, Beşiktaş seyircisinin Bursaspor maçına alınması kararını iyi niyetle aldıklarını belirterek, bugün yaşananların kendisini üzdüğünü söyledi.

Olayları çıkaranların, polise taşın yanı sıra bira şişesi attıklarını anlatan Harput, bu kişilerin taraftarlık  kavramı ile alakalarının olmadığını belirtti. Harput, "Çapulcu grubu diyebileceğim, sporla alakası olmayan, taraftar kılığına girmiş, taraftar dahi sayamayacağım Bursasporlu olması katiyen mümkün olmayan, Bursasporlu gibi görünüp spora, Bursa'ya, Türkiye'ye hiçbir şekilde yakışmayan bu insanların yaptığı ne Bursa ile ne Türkiye ile ne taraftarlıkla alakası yoktur. Bunlar tamamen çapulcu güruhudur" ifadesini kullandı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, ayrıca, Bursaspor-Beşiktaş maçının iptal edilmesine neden olan olaylarda 25'i polis 9'u vatandaş olmak üzere 34 kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

Harput, olaylar devam ederken Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'i arayıp, maçın başlama saatinin bir saat ileri alınmasını talep ettiğini ifade etti.

İptal edilen maçla ilgili Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu 12 Mayıs Perşembe günü olağanüstü toplanacak.

Arınç: Çirkin görüntülerden dolayı üzgünüm

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylarla ilgili "Sokaklardaki çirkin görüntüler, ellerinde taşlarla veya ne buldularsa polisin üzerine saldırmaya kalkan bir avuç insan, Bursa'yı çok üzdü ve imajını fevkalade yaraladı, bundan dolayı üzgünüm" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir