”Öneri beklentileri karşılamaktan uzak”

Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu'nun önerdiği 5 milyar 759 YTL'yi kabul etmeyeceklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu'nun önerdiği 5 milyar 759 YTL'nin beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Bunun altına imza atmamız mümkün değildir" dedi.

Gündoğdu, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, toplu görüşmelerde demokratik ve sosyal haklar ile ek ödemelerin birinci aşaması konusunda ilerleme yaşandığını, mali haklar, taban aylığı gibi konularda henüz istenen gelişmelerin sağlanamadığını aktardı. Gündoğdu, taleplerinin hedeflenen yüzde 7,5 enflasyona ilave olarak yüzde 4,5 büyüme payını, çalışmayan eş yardımını 77 YTL'den 100 YTL'ye, çocuk yardımını çocuk sınırlaması olmaksızın 12,5 YTL'den 25 YTL'ye çıkarılmasını, ek ödemelerin 2009 Temmuz ve 2010 Ocak ayında da verilmeye devam edilmesi gibi kalemleri kapsadığını kaydetti. Toplu görüşmelerin son oturumunda Kamu İşveren Kurulu'nun 52 milyar 444 milyon YTL'yi 2009 bütçesi olarak sunduğunu aktaran Gündoğdu, "Bunun 2008 ile farkını aldığımızda 5 milyar 759 YTL'lik rakam, beklentilerimize cevabı, çözümü karşılamaktan çok uzaktır. Bunun altına imza atmamız mümkün değildir. Geriye dönük sıkıntıları olsa bile sosyal devletin artık 2 milyon 134 bin çalışanına bütçeden ayırdığı pay, faize ayırdığı payın üzerine çıkmalı. 56 milyar faize ayrılan, 52 milyar ise 2 milyar 154 bin çalışana ayırdığı pay" diye konuştu.

"Yoksulluk sınırı çalışan bir birey için 1097 YTL"

Toplu görüşme sürecinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle ilgili bir sıkıntı yaşandığını belirten Gündoğdu, ''Görüşmeleri tıkamadı ama devletin bir kurumunun verilerinin ciddiyetinin tartışılması adına belki öne çıkarılanlar süre kazanma, belki o gün bir gündem olma. Bilemiyorum ama ciddi bir sıkıntıyı beraberinde getirdi'' dedi. Gündoğdu, Memur-Sen'in hazırladığı bir raporda, bir memurun aylık açlık sınırının 222 YTL olarak hesaplandığını, bu rakamın sadece çalışan kişinin gıda harcamalarını kapsadığını söyledi. Bunun 4 kişilik bir aile için 821 YTL 541 Ykr olduğunu bildiren Gündoğdu, kira, ulaşım, temizlik, aydınlanma, giyim, eğitim gibi kalemlerin yer aldığı yoksulluk sınırının çalışan bir birey için 1097 YTL olarak hesaplandığını bildirdi. Gündoğdu, 4 kişilik bir ailenin bin 928 YTL ile asgari şartlarda geçinebileceğini, TÜİK'in ''biraz daha ciddi, Türkiye'nin şartlarına uygun'' araştırmalarla gelmesini umduklarını söyledi. Gündoğdu, ''Yarın hükümetin ek ödeme ve toplu sözleşme yaklaşımındaki sıcaklığını, 5 milyar 759 YTL'yi yukarıya doğru ciddi manada esneterek gelmesini, 'enflasyona ezdirmeme kriteri' olarak yaklaştığı toplu görüşmelerde, ezdirmeme artı büyümeden payı da büyüme oranında vermeye dönüştürmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

"Başbakan'ın çocuk sayısıyla ilgili talepleri var"

Bir gazetecinin Kamu-Sen ile Memur-Sen'in farklı bütçeler sunmasına ilişkin bir soru üzerine bu durumun farklı kalemlerin hesaplanmasından kaynaklandığını belirtti. Gündoğdu, "Çocuk yardımında çocuk sınırlandırılmasının kaldırılmasını, 0-6 yaş arasındaki 25'in 50 YTL'ye, diğerlerinin 12,5 YTL'den 25 YTL'ye, göstergenin de 250'den 500'e çıkarılmasını istemişiz. Bu da 570 milyon YTL'ye çıkıyor. Sayın Başbakan'ın çocuk sayısıyla ilgili kamuoyuna yansıyan teklifleri, talepleri var. Hem bu talebi yapıp hem de '2 çocuktan yukarısına para vermeyelim' olmaz" dedi.