ÖSYM'den LYS iddialarına cevap

LYS'e giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik iddiasına ilişkin adayların işlemlerini aynı bilgisayardan yaptıkları belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ÖSYM'den, "LYS'e giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik olduğu" iddiasına ilişkin yapılan açıklamada "4 adayın tercih işlemlerine ait son gün ve aynı saat diliminde yapılan değişiklikler, aynı IP numarasına aittir. Bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, bugün bir gazete yayımlanan haberde, "LYS'ye giren 4 öğrencinin tercih formlarında değişiklik olduğu, 5 Ağustos'ta sistemde aynen görünen tercihlerin, 6 Ağustos'ta değiştiği, tercih listelerinde olmayan üniversitelerin ilk ve tek tercihleri olarak göründüğü" yönünde bazı iddiaların yer aldığı anımsatıldı.

"ÖSYM'de yeniden yapılanmadan rahatsız olan bazı kesimlerin, çeşitli komplolarla çeşitli muhalif grupların desteğiyle halkı şüpheye sevk etme yolunu tercih ettiklerini üzülerek gözlemliyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, YGS konusunda "şifre" üzerinden kurulmaya çalışılan tezgahın bozulduğu, yargı kararıyla her şeyin açığa çıkarak kanıtlandığı vurgulandı.

Açıklamada "Buna rağmen kurumumuzu yıpratma çalışmaları sistemli bir şekilde devam etmektedir. Bunu yapanların başında da çeşitli basın grupları gelmektedir. Oysa kimsenin adayları ve ailelerini boş yere tedirgin etmeye hakkı yoktur. Yapılan yalan haberler karşısında kayıtsız kalınmayacaktır. ÖSYM Başkanlığı hakkını bundan sonra hukuki zeminde arayacaktır" görüşleri yer aldı.

ÖSYM tarafından haberde ismi geçen adaylarla ilgili tek tek inceleme yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

"Tercihlerinin değiştirildiğini söyleyen 4 aday, aynı lisenin öğrencileridir. 4 adayın da tercihleri, tercih işlemlerinin son günü olan 5 Ağustos 2011'de değiştirilmiştir. Söz konusu adayların tercihleri 21.23, 21.27, 21.30 ve 21.35 saatlerinde peş peşe değiştirilmiştir. Bu 4 adayın tercih işlemlerine ait son gün ve aynı saat diliminde yapılan değişiklikler, aynı IP numarasına aittir. Bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirilmiştir."

Yapılan her işlem kayıt altında

ÖSYM Aday işlemleri Sistemi üzerinden yapılan her işlemin, kayıt altında ve arşivli olduğu, hangi adayın, hangi IP adresinden, ne zaman, hangi işlemi gerçekleştirdiğinin dakika dakika izlenebildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bir kez daha belirtmekte fayda var ki ÖSYM tarafından geçerli olan, TC kimlik numarası ve adaya ait şifreyle sistem üzerinden yapılan tercihlerdir. Bu adayların da TC kimlik numaraları ve kişiye özel şifreleriyle tercih işlemi gerçekleştirilmiştir. Unutulmamalıdır ki şifre kişiye özeldir ve asla bir başkasıyla paylaşılmaması gerekir. Haberdeki 4 adayın şüphelendikleri bir durum varsa savcılığa bildirmeleri gerekmektedir.

Haberde kullandığı dille direkt kurumumuzu suçlayan gazetenin, bir gün önce de 'ÖSYM bir kalemde 160 puan düşürdü' başlığıyla yine kurumumuzu hedef alan başka bir habere yer verdiğini belirtir, habere kaynak gösterdikleri YGS sonuç belgesinin, sistemimiz üzerinden alınan orijinal çıktı olmadığına dair yaptığımız basın açıklamasını bu vesileyle bir kez daha hatırlatırız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir