ÖSYM'nin açıklaması yeterli

Hükümet sözcüsü Çiçek, YGS'de şifreleme iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM Başkanı Demir'in açıklamalarını yeterli bulduklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YGS'de şifreleme iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in açıklamalarını doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıdıklarını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, YGS sınavındaki şifreleme iddialarına ilişkin olarak ''ÖSYM Başkanının açıklamaları sizin için yeterli mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''YGS ile ilgili, bu konu tabii bağımsız bir organda meydana gelen bir gelişmedir. Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı. Sayın ÖSYM Başkanı da bir açıklama yaptı biz bu açıklamanın doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz. Çünkü neticede işin başındaki kişiler, bu işin sorumluluğunu bilen ve sorumluluk taşıyan insanlardır. Bu iddiaların doğru olmadığı kanaati bizde de var.

Zaten savcılık da kendiliğinden bir inceleme başlatmış durumda. Ama şunu da görmemiz lazım, belli bir süreden beri o kurumda yaşanan, geçmişteki olumsuz gelişmeler sebebiyle her imtihanda da benzer şeyler oldu' tarzında bir peşin hükümle bu kadar insanın zihnini karıştırmak bence çok doğru değil. Ben bugün gazetelerde okudum, bir kısım dershane sahipleri, bu işle ilgilenen kişiler yapılan işlerde bir yanlışlık olmadığını ifade ediyor. Ama en önemlisi sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamadır.

Çünkü bu olay üzerine en üst düzeyde devletimizin yetkilisi, hassasiyet gösteriyor, bilgi alıyor. Kendisini tatmin olduğunu ifade ediyor. Sayın Cumhurbaşkanının tatmin olduğu konuda biz de tatmin olmuşuzdur. çünkü konu her yönüyle kendisine ifade edilmiş biz de bu kanaati taşıyoruz. Sayın Milli Eğitim Bakanımızın da kanaati odur bize verdiği bilgide...''

Libya konusunda hazırlıkları yaptık yapıyoruz

Çiçek, Libya konusunda bir soru üzerine ise Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda hem Türkiye'ye gelecek heyetler olduğunu hem de Türkiye'den bu ülkelere gidecek heyetler bulunduğunu ifade etti. Çiçek, "Libya'dan da gelecek olanlar var, başka ülkelerden de gelecek olanlar var. Bizden de gidenler, gidecek olanlar var. Dışişleri Bakanımız Bahreyn'e gidecek, muhtemelen belki Suriye'ye de gidecektir" dedi.

Konuyu çok ciddi bir şekilde takip ettiklerini dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

"İşler iyice çığırından çıkmadan belli bir noktada barışın, istikrarın ve mümkünse her ülkenin kendi sorunlarını herhangi bir dış müdahaleye gerek kalmadan, tarafların oturarak, konuşarak, anlaşarak bir çözüme kavuşturmaları noktasındadır. Bizim bu konudaki yaklaşımımız belli. Sayın Başbakanımızın grup toplantısında ifade ettiği gibi; bu ülkelerde yaşan halkların, kendi yönetimlerinden demokrasi, özgürlük talepleri var, reform talepleri var. Bunların artık ötelenmesi, geciktirilmesi mümkün değil. inandırıcı adımların atılması gerekmektedir. Bunu dost ve kardeş ülke olarak bütün muhataplarımıza ve onların yetkililerine ifade etmeye çalışıyoruz."

Ortalığı velveleye vermeye gerek yok

Suriye'den Türkiye'ye bir göç olasılığıyla ilgili soru üzerine Çiçek, şöyle konuştu:

"Bakınız, tekrar ifade edeyim; bazı gelişmeleri somut olarak yazarsanız, durup dururken ortalığı telaşa verirsiniz, başka türlü sıkıntılar çıkarırsınız, bir devlet bir konuyu değerlendirirken her yönüyle değerlendirir. Şimdi 'göç için biz hazırlık yapıyoruz' derseniz, yarın sabah göç var binler, onbinler, yüzbinler Türkiye sınırından içeri giriyor gibi ortalığı velveleye verirsiniz.

Bence gerek yok bu tür şeylere. Biz, Libya dahil olmak üzere bu bölgede meydana gelen gelişmeler ne istikamete gidebilecekse, en kötü senaryosundan en iyisine varıncaya kadar hazırlıkları yaptık, yapıyoruz. O çerçevede ifade ediyorum. Yoksa yarın sabah Suriye'den göç oluyor gibi, olacak gibi bir endişeyi gündeme taşımak çok doğru olmaz."

Bu konularda ilginizi çekebilir