Otelcilikte insan ilişkileri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Hayri TEMÜR

Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm endüstrisi insana dayalı ve öznesi insan olan, insanlarla daima iletişim, etkileşim ve yüz yüze olmayı gerektiren bir endüstridir. Otelcilik de bu endüstrinin bir kolu olduğundan insan ilişkileri otelcilikte çok önemli bir yer teşkil etmektedir.

Otele gelen misafirlerin içeri adım attıklarından itibaren ilk gördükleri kişiler "bellboy"lardır. Bu bakımdan bellboy'dan tutun da resepsiyona, misafir ilişkilerine (guest relations) kadar özellikle ön planda olan bölümlerde (departmanlarda) çalışan elemanların iletişim becerisi iyi, diksiyonu düzgün, güler yüzlü ve özgüveni yüksek olması gerekmektedir.

İnsanlarla iyi iletişim kurabilmenin, yani insan ilişkilerinin iyi derecede olmasının en önemli şartı özgüvendir. Zira özgüveni yüksek olduğunda insanlar kendilerini, hayatı ve başkalarını severler. Bunun için tabii ki coşkulu biri olmakta gerekiyor. Bu coşkuyu da yine özgüven sağlıyor.

Otelcilikte insanlarla sürekli yüz yüze olmak durumundasınız. Bunun için yaptığınız işten ve insanlarla iletişim kurmaktan zevk almanız gerekmektedir. Otelciliğin en önemli kuralı budur.

Aslında insanların sadece otelcilikte değil, günlük yaşamlarında da insan ilişkilerini iyi derecede kullanması gerekiyor.

İnsan ilişkilerinin öneminden dolayı otelcilik sektöründe çalışacak elemanların (özellikle ön planda olacakların) titizlikle seçilmeleri gerekiyor. Lakin burada şunu belirtmek istiyorum: Kimi insanlar çalıştıkları ortama kısa sürede alışırken, kimileri ise biraz daha uzun bir sürede alışabiliyorlar. Bunun göz önünde bulundurulması ve bu insanlar hakkında hemen hüküm verilmemesi gerekiyor. Zira bu kişiler arasında çalıştıkları ortama geç alışıp, insan ilişkilerinde başarılı olabilen kişilerin mevcut olduğunu unutmamak gerekir.