Oto kiralamada yaz bereketi

Okulların da kapanmasıyla tatil hareketliliği başladı. Yaz tatilinde gönlünce gezmek isteyenler ise bu dönemde kiralık otoya talebin artmasını sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Yağışlı geçen günlerin ardından sıcak havanın etkisini göstermesiyle tatile çıkmak isteyenlerin sayısı artış gösterirken, tatilde gönlünce gezebilmek isteyenlerin kiralık araçları tercih etmesi oto kiralama sektörüne olan ilgiyi artırdı.

Derlenen bilgiye göre, okulların kapanmasının ardından tatil yörelerinde başlayan hareketlilik, turizmle bağlantılı diğer sektörlerde de olumlu etkisini göstermeye başladı.

Tatile çıkan kişi sayısı arttıkça işlerinde gözle görülür bir artış olan oto kiralama sektörü de bu hareketlilikten payına düşeni alıyor.  Tatil süresince rahatça gezmek isteyenlerin araç kiralama firmalarına başvurması, sektörde iş yoğunluna neden oluyor.

Sektör temsilcileri de bu yoğunluk karşısında müşterilerine istedikleri otomobilleri sunabilmek için yoğun çaba harcarken, firmalara orta sınıftan, lüks segmente kadar çok sayıda araç talebi geliyor.

Müşterilerin tatilleri boyunca görmedikleri yerlere gitme arzuları çok kilometre yapmak istemelerine neden olurken, bu istek araç tercihinde de yakıt tasarrufunu ön plana alıyor.

Çok gezip az yakıt masrafı yapmak isteyenler firmalardan özellikle dizel araç talebinde bulunurken, bu talebi göz önünde bulunduran firmalar da filolarındaki dizel araç sayısını artırıyor.

Tercih edilen araçlarda aranan diğer başlıca özellikleri ise klima, ABS fren sistemi ile geniş bagaj oluşturuyor.

Günlük 60 ile 150 TL arası

Yoğun talep karşısında müşterilerine geniş otomobil filosu ile cevap vermeye çalışan firmaların, günlük kiralama bedelleri ise aracın özelliklerine ve sınıflarına göre değişiklik gösteriyor.

Firmaların ekonomik sınıf olarak adlandırdığı bölüme giren Renault Clio, Fiat Albea, Hyundai Era tarzı araçların günlük kirası 60 ile 70 TL arasında değişiyor.

Orta sınıfa giren Renault Megane, Ford Focus, Fiat Linea tarzı otomobiller ise günlük 90 ile 100 TL arasında fiyatlarla müşteriye sunuluyor.

Üst sınıf kapsamındaki Volkswagen Passat, Opel Insignia ise günlük 120 ile 150 TL arasında değişen fiyatlarla kiralanabiliyor.

Yasal çalışanları tercih edin

Adana'daki bir oto kiralama firması sahibi ve Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Ural, yaptığı açıklamada, sektörde yaşanan yoğunluktan memnun olduğunu söyledi.

Müşterilere en iyi hizmeti sunmaya çalıştıklarını anlatan Ural, araç kiralayacak olanların bir sorunla karşılaştıklarında muhatap bulabilmeleri için oto kiralama işini yasal olarak yapan yerleri tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Kaçak olarak faaliyet gösteren yerlerden yapılan kiralamalarda olası bir kaza durumunda büyük sorunlarla karşılaşılabileceğine dikkati çeken Ural, şöyle devam etti:

"Bizler dernek bünyesinde hizmet verdiğimiz için bize bağlı firmalardan araç kiralayanlar bir sorun yaşadıklarında bizleri üst mercilere şikayet edebilir, sorunlarının çözümü için yardım alabilirler. Ancak bu işi yasal olarak yapmayan yerlerden kiralanan araçlarda yaşanacak bir sorunda müşteri büyük zararlara uğrayabiliyor. Bu tür kiralamalarda araçların çoğunun kaskosu bulunmuyor. Bu tarz bir aracı kiralayan kişi kaza yaptığında da sigorta aracın kiralık olarak kullanıldığını tespit ediyor ve hasarı ödemiyor. Bu durumda ise tüm masrafı müşteri kendi ödemek zorunda kalıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir