Otomotiv işçilerinin eylemi devam ediyor

OYAK Renault fabrikası ve TOFAŞ'ta üretimin durmasına yol açan eylem devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa'da, ücretlerinin artırılmasını isteyen OYAK Renault ve Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ) işçilerinin iş bırakma eylemi sürüyor. 

OYAK Renault ve TOFAŞ fabrikaları önünde üç gündür eylem yapan işçiler, haklarını savunmadığını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ile işverenleri protesto etti.  

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu fabrikada eylemlerini sürdüren işçiler tesisin bahçesinde kendilerine destek vermek için gelen aileleriyle burada zaman zaman Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri aleyhine slogan attı. 

Fabrika önünden ayrılmayan işçiler otomobillerinde ve tesisin bahçesine oturarak eylemlerine devam ederken bazı işçiler de yere serdikleri kilimler üzerinde uyudu. 

Eylemci işçilerin avukatlarından Deniz Baykal, fabrikanın personel giriş turnikesi önünde toplanan işçilere süreç hakkında bilgiler verdi. 

Baykal, Vali Münir Karaoğlu ile konuya dair bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Sayın Vali ne işçinin, ne fabrikanın, ne de sendikanın tarafı olacağını, ama işçiler için elini taşın altına koymak istediğini ve ara buluculuk yapacağını belirtti. Biz, avukatlar olarak işçilerin yanındayız ve bu haklı mücadelede yanlarında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Sürecin en başından bu yana gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Baykal, şöyle konuştu: 

"Sizin temsilci olarak seçtiğiniz arkadaşlarımız her dönemeçte her alınacak kararda bana danıştılar. Ben de elimden gelen bilgilerimi onlara aktararak yardımcı olmaya çalıştım. Bu sürecin olumlu sonuçlanmasını istiyoruz. Bundan hiç kimsenin kuşkusunun olmayacağını biliyorum. Geldiğimiz aşamada bir eylem var. İşçiler eylemde, ancak işçiler kendileriyle bu işi görüşebilecek, bu müzakereleri yürütebilecek bir muhatap bulamadı. Gelen temsilciler de işçilere, 'sizlere hiç bir şey vermiyoruz' deyip çekip gittiler. Biz de sizlerin temsilcilerinizle yaptığımız görüşmeler sonrası Sayın Bursa Valimizle görüşme kararı aldık. Sayın valimiz devreye girerek taraf değil de ara bulucu olarak bu taşın altına elini koyacağını söyledi." 

Görüşmelerde vali ve söz konusu fabrikaların işçi temsilcilerinin ortak bir karar aldığını belirten Baykal, şöyle devam etti: 

"Sayın Vali, işveren ve sendika yetkilileriyle yaptığı görüşmede yapılan eylem dolayısıyla hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı, fabrikada bir seçim yapılarak sendikanın atadığı değil, işçinin seçeceği kişilerin sendika temsilcileri olacağı kararı alındı. Bosh Fabrikası'nda yapılan sözleşmedeki iyileştirmenin TOFAŞ, Renault ve diğer fabrikalardaki işçiler için de yapılması için görüşmelerin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulacak. Ama yasal olarak Türk Metal Sendikasına verdiğiniz vekaletlerle onlar temsilci kılınmış ve bundan sonraki süreçte onları devre dışı bırakmak ya da sözleşmeyi iptal etmek yeni bir sözleşme yapmak yerine Bosh'taki maaş ile diğer fabrikalardaki maaşın eşit hale getirilmesi için bir çalışma yürütülmesi konusunda ortak bir karar çıkmıştır. Şimdi Sayın valinin sendika, işveren, sizlerin temsilcilerinin ve biz avukatların olduğu görüşmeler yarın sağlanacak. Sonucunu yarın sizlere bildireceğiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir