Otomotiv sektörü satışta rekora koşuyor

Yılda ortalama 450 bin otomobil ve ticari aracın satıldığı Türkiye'de bu yıl satış rakamının 730 bini bulması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye'de otomobil ve ticari araç satışlarının bu yıl sonu itibariyle rekor düzeyde gerçekleşeceği bildirildi.

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte otomobil firmaları birbirinden cazip kampanyalar düzenliyor. Türkiye'deki otomobil ve ticari araç satışlarını aylık ortalama yüzde 30 artıran yıl sonu kampanyaları, otomotiv sektöründe yeni bir rekor için de katkı sağlıyor.

Bu yıl sonu itibariyle Türkiye'de otomobil ve ticari araç satışlarında rekor sayıya ulaşılması bekleniyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 10 yılın ortalamasına bakıldığında binek ve hafif ticari araç satışı yıllık 450 bin adet olduğunu, 2005 yılından itibaren bu rakamın yıllık 600 bini aştığını bildirdi.

Yıllık ortalama otomobil ve ticari araç satış rakamlarının bu yıl sonu itibariyle 730 bin olmasının beklendiğini ifade eden Ilısal, ''Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin en yüksek satışı olacaktır. Böylece yıl sonu itibariyle otomotiv sektörü için rekor satış gerçekleşmiş olacak'' dedi.

Yıl sonuna doğru stokların eritilmesi için firmaların düzenlediği indirim kampanyalarının satışları aylık bazda yüzde 30 artırdığını dile getiren Ilısal, aylık ortalama 50 bin civarında olan satışların Aralık ayında 65-70 binlere çıktığını kaydetti.

Geçen yıla oranla yüzde 90 artış

Otomobil ve ticari araç satışlarının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttığını vurgulayan Ilısal, satış rakamlarındaki artışın başlıca sebeplerini şöyle özetledi:

''Öncelikle dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden çıkışla birlikte güven ortamının sağlanması satış rakamlarının artmasında önemli bir etken oldu. Kriz ortamının sona ermesiyle birlikte tüketici kredilerinin cazip hale gelmesi de bu konuda etkili oldu. Avrupa'da üretilmiş, ancak krizin ağır etkileri sebebiyle satılamamış otomobiller, cazip fiyatlarla Türkiye'ye gönderildi. 2010 yılında avro paritesi çok cazip hale geldi. Ayrıca, daha önceki yıllardan ertelenmiş talepler, güven ortamının sağlanması ile birlikte alıma dönüştü. Tüm bu etkenler sonucunda, otomobil ve ticari araç satışları hissedilir derecede arttı.''

Bu olumlu satış rakamları ile birlikte birçok firmanın 2010 yılı stoklarını erittiğini, hatta bazı modeller için 2011 yılının bahar aylarına sıra verildiğini hatırlatan Ilısal, her markanın yeni yıla minimum stokla girmek istediğini, bu nedenle yıl sonu kampanyalarının stokların eritilmesi için önemli bir aktivite olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir