Oy verme saatleri belirlendi

YSK, cumhurbaşkanı seçiminde tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerini 08.00 ile 17.00 olarak belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde oy verme günü olan 10 Ağustos Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos Pazar günü, tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerini 08.00 ile 17.00 olarak belirledi.  

Resmi Gazete'de yer alan YSK kararında, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 89. maddesine göre ' Oy verme günü, saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zamanın,oy verme süresi olarak belirlendiği, ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlerin, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacakları belirtildi. 

Oy verme süresinin başlayış ve bitiş saatlerini, sürenin korunması kaydıyla, mevsim ve bölge özellikleriyle ulaşım durumlarına göre, bütün yurtta veya gerekli görülen seçim çevrelerinde, seçim gününden en az bir hafta önce ilan edilmek koşuluyla, YSK'nın tespit edeceği hatırlatıldı.

Bu hükümler çerçevesinde, cumhurbaşkanı seçiminde oy verme günleri itibariyle bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar ışığında, oy verme süresinin başlangıç ve bitiş saatleriyle ilgili kararda, " Cumhurbaşkanı seçimindeoy verme günü olan 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü, tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerinin 08.00-17.00 olarak belirlenmesine karar verildi" bilgisi yer aldı. 

Seçimde kullanılacak birleşik oy pusulalarının şekli

Bu arada YSK, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak, Yüksek Seçim Kurulunca özel surette imal ettirilmiş ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliğinin 5,5 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'de yer alan YSK kararına göre, TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nın; 30 Haziran tarihli yazısı ile İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 110 milletvekili ile Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ve 51 milletvekilinin Prof. Dr. Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvuruları ve ekleri, YSK'ya sunuldu. 

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nın; 1 Temmuz tarihli yazısıyla Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ve 306 milletvekilinin İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvuruları ve eklerinin de YSK'ya sunulduğu kaydedildi.  

Kararda, yine 1 Temmuz tarihli yazıyla da Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Bingöl Milletvekili İdris Baluken ve 28 milletvekilinin Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki başvurusu ve eklerinin YSK'ya sunulduğu yer aldı. 

Cumhurbaşkanı adaylığı için 3 aday

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuru süresinin sona erdiği 3 Temmuz Perşembe günü saat 17.00 itibariyle 3 ismin dışında başkaca başvuru bulunmadığı bildirilen kararda, seçim takvimi gereğince, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına 15 Temmuz'da başlanacağı kaydedildi.

Daha önce yayımlanan kararda, ''Cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliğinin 4 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına,'' şeklinde olan maddenin adayların isimlerinin yerleştirilmesinde sıkıntı yaşanmaması gerektiği dikkate alınarak, şu şekilde değiştirildiği bildirildi:

" Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak birleşikoy pusulasının, Yüksek Seçim Kurulunca özel surette imal ettirilmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği 5,5 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılarak bastırılmasına."

Karar örneği, Dışişleri Bakanlığına, tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına kurum içi elektronik posta olarak iletilmesi ve kurulun www.ysk.gov.tr internet sitesinde yayımlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi parti genel başkanlıklarına, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir