Özel gündemde özel mesaj verdiler

23'üncü yasama döneminin son toplantısına, aday listelerinde yer almayan iktidar ve muhalefet milletvekillerinin pek çoğu katılmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle, 23'ncü yasama döneminin son toplantısını yaptı.

Özel gündemle toplanan Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Salon'daki yerini almasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Toplantıya Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri ile milletvekilleri katıldı.

12 Haziran'da yapılacak genel seçimler için aday listelerinde yer almayan iktidar ve muhalefet milletvekillerinin pek çoğunun katılmadığı toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanları ve yüksek yargı organlarının başkanları da katılmadı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23'ncü dönemde en kapsamlı anayasa değişikliğini gerçekleştiren TBMM'nin 24'ncü dönemde de yeni bir anayasayı hayata geçireceğine inandığını belirterek "Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan mevcut Anayasamızın; artık ülkemize dar geldiği demokrasi yürüyüşümüzü yavaşlattığı konusunda geniş bir mutabakat olduğu açıktır" dedi.

Şahin 23'ncü dönem Meclisi'nin 548 kanun çıkardığını, iktidar ve muhalefetin uzlaşma içinde Türk Borçlar Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu gibi önemli kanunları kısa sürede yasalaştırdığını ifade ederek "Bu uzlaşmanın 24'ncü dönem parlamentosunda da yaşanmasını diliyorum" dedi.

Kardeşliği bozmaya çalışanlar kaybetmeye mahkumdur 

Konuşmasına TBMM'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak ve teşekkür ederek başlayan Erdoğan, "Meclisin iradesi üzerinde hiçbir güç ve irade yoktur. Millet iradesine güvensizlik, bizatihi millete ve 23 Nisan ruhuna güvensizliktir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, YSK'nın bağımsız milletvekili adaylar hakkındaki kararıyla, bölgede gerginliğe yol açan olaylara vurgu yaptı.

Erdoğan isim vermeden MHP ve BDP'ye yüklenerek, "Buradan siyasi çıkar sağlama ihtirası da, en az kan dökmek kadar insanlık dışıdır. Vicdan dışıdır. Tahriklerle, kışkırtmayla, hakaretlerle, öfkenin nefretin, ayırımcılığın dilini kullanarak, seçmen iradesini istedikleri şekilde yönlendireceklerini zannedenler, büyük bir yanılgının içindedirler. Küçük siyasi hesaplar peşinde, Türkiye'nin kardeşliğini bozma gayretine girenler, biliniz ki, er ya da geç, kaybetmeye mahkumdurlar" dedi.

Erdoğan, "Meclisin iradesi üzerinde hiçbir güç ve irade yoktur. Millet iradesine güvensizlik, bizatihi millete ve 23 Nisan ruhuna güvensizliktir" dedi.

Kılıçdaroğlu, başkanlık önerisine tepki gösterdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık tartışmalarına, "Bu Meclis'in yetkilerini ne istibdatçılar, ne işgalciler, ne darbeciler elinden alamadı. Şimdi biz bu yetkilerin sudan nedenlerle, dizginlenemeyen şahsi ihtiraslarla, budanmasına razı değiliz ve razı olamayız da" diyerek sert çıktı.

"Seçim barajları kalksın" diyen CHP Genel Başkanı, "Bu Meclis'i kapatmaya çalışanların, darbecilerin getirdiği seçim barajını savunuyorlar. İstikrar asıl, o gasp edilen oylarla yurttaşların özgürlüklerine, bu milletin zenginliklerine göz dikilirse bozulur. İstikrar demokratik olduğu sürece makbuldür. Meclis'in yetkilerini budayarak gelen istikrarın adı istikrar değil, istibdattır" dedi.

"Meclis'in yetkilerini korumak, Meclis'i güçlendirmek, barajları indirmek, temsili güçlendirmek, bizim çocuklarımıza borcumuz olmalı" diyen CHP Genel Başkanı, "Ne söylüyorsak, ne yapıyorsak, onlar güzel günler görsünler diye yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Dünün kahramanları geri adım atmadı biz de atmayacağız

İlk Meclis'te değişik görüş ve yaklaşımlara tesadüf edildiğini, etnik kökeni, dili, dini, mezhebi ve yöresi ne olursa olsun; millet emanetini alarak Meclis'e gelenlerin aynı rüyaya daldığını, aynı hayalleri gördüğünü ve hedefine kilitlenen bir ok gibi aynı aydınlık geleceğe odaklandığını kaydeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Milli Mücadelenin karar ve icra organı olan TBMM tuzakları bozmuş, tertipleri boşa çıkarmış ve şehit kanıyla aziz vatanı zehirleyenlerden kurtarmıştır. Unutmayalım ki, dünün kahramanları hiçbir zorluk karşısında geri adım atmamışlardı. Biz de atmayacağız. Türk milletinin birlikte yaşama idealinden ödün vermemişlerdi. Biz de vermeyeceğiz. Kuru tehditlere aldırmamışlardı, biz de aynı yolda yürüyeceğiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir