Öztrak: Mısır'da yaşananlar bir trajedi

CHP'li Faik Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Mısır'daki durumu değerlendirirken hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, cari açık, işsizlik ve büyüme rakamlarına da değindi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Mısır'da yaşanan olayların bir insanlık trajedisi olduğunu ifade ederek, "Mısır'da korkulan olmuş, kardeş kardeşe düşmüştür. Ölen masum insanlar için büyük bir üzüntü duyuyorum" dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, cari açık, işsizlik ve büyüme rakamlarına değindi.

Hükümetin 10.5 yıldır izlediği ekonomi politikalarının yarattığı kırılganlıkların küresel iklim değişikliğiyle belirginleşmeye başladığını iddia eden Öztrak, ekonominin sıfır hata ile yönetilmesi gereken bir süreçten geçtiğini vurguladı.

Öztrak, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama da değinerek, Mısır'da yaşanan olayları bir insanlık trajedisi olarak niteledi. Öztrak, şöyle devam etti:

"Mısır'da korkulan olmuş, kardeş kardeşe düşmüştür. Ölen masum insanlar için büyük bir üzüntü duyuyorum. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir demokratım diyen kişinin, insan haklarının, hukuk devletinin, darbe yapılarak, olağanüstü hal ilan edilerek askıya alınmasını kabul etmesi mümkün değildir. Mısır'da yaşanan gelişmeler bize şunu  açıklıkla göstermiştir. Demokrasi bir uzlaşma ve örtülü veya açık kurallar rejimidir. Sandıkta yarışan rakipler sandık ortadan kalktıktan sonra da birbirlerinin haklarına saygı duymak zorundadır." 

Başbakan'ın bu darbeden İslam dünyasına karşı kurulan bir tezgah olarak söz ettiğini ifade eden Öztrak, "Bu darbeyi inanç temelinde bir mücadelenin sonucu gibi göstermeye çalışıyor. Oysa darbeyi yapanların dünya görüşünün, darbeye muhatap olanlardan farklı olmadığını darbe liderinin Pentagondayken kaleme aldığı tezden görmek mümkün" diye konuştu.

 

Fişlenme iddiaları
Öztrak, gazetecilerin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'ni çağırdığının belirtmesi üzerine, Mısır'da olanları, bugün gelinen noktayı kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirerek, "Mevcut durum karşısında yeterli sert girişimlerde bulunulmasında, bu durumun kabullenilmemesinde yarar vardır. İnsan hakları askıya alınması, insan  hakları diye birşeyin kalmaması olağanüstü hal ilan edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

"TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Mısır'da inceleme yapmak için Meclis Başkanlığı'na başvurmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Öztrak, "Mısır'da inceleme yapabilmek için herhalde karşı tarafın izin vermesi lazım. Biraz vitrine dönük bir şey gibi geldi bana. Daha gerçekçi olmak lazım, gerçekten orada olan biten içler acısı bir durumdur" cevabını verdi.

CHP milletvekillerinin fişlenmesi iddialarına ilişkin soru üzerine Öztrak, şöyle konuştu:

"Ben dün sayın Başbakan'ın açıklamalarını dinledim. Pek 'bizim fişlemeyle işimiz olmaz'ın' ötesinde 'bizi de fişlediler. Yani ne olur CHP'lilerde fişlense' gibi bir tavır içindeydi. Fişlenme bir insan hakkı ihlalidir. Başbakan 'ben de fişlendim ben de dinlendim, şu oldu bu oldu' diyor. Daha hala kendini kim fişledi, kim dinledi açıklayabilmiş durumda değil. Böyle bir yönetim olmaz. Bu yönetimin yetersizliğinin ifadesidir.  Şimdi bir şey söyleniyor, ortada birtakım belgeler var. CHP milletvekilleri fişlenmiş. Fişleme suç mu, değil mi? Suç. O zaman bu faillerin derhal yakalanması lazım."