Pakistan Başbakanı, TOBB'un toplantısına katıldı
Açılış konuşmasını yapan Şahin, Türkiye ile Pakistan arasındaki sıcak ilişkilere dikkat çekti
ANKARA- Ankara'yı ziyaret etmekte olan Pakistan Başbakanı Yusuf Raza Gilani ve beraberindeki heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin TOBB ETÜ Üniversitesinde düzenlediği ''Türkiye-Pakistan Ekonomik İşbirliği Fırsatları: İş Dünyasının Bakışı'' konulu toplantıya katıldı.
Adalet Bakanı Şahin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Pakistan'ın ilişkilerini daha da geliştirecek 2 güzelliği bir arara yaşadıklarını belirtti ve bunları ''Konuk Başbakanın yarınki Cumhuriyetin 85. kuruluş yıldönümü törenlerine katılması ve yapılan seçimler sonucunda Başbakan olmasının ardından hemen Türkiye'ye gelmesi'' olarak sıraladı.
Türkiye ile Pakistan arasındaki sıcak ilişkilere dikkat çeken Şahin, ancak bu sıcaklığın 2 ülke arasındaki ticarette görülemediğine belirtti ve ''Ticaret hacmimiz, ilişkilerin gelişmesine karşın 690 milyon dolar gibi bir seviyede. İlk planda bunun 1 milyar dolara, daha sonraki yıllarda ise bunun da üstüne yükseltilmesi gerekiyor'' dedi.
TOBB'un düzenlediği toplantının bunun bir adımı olacağını kaydeden Bakan Şahin, ''Hatta geciken bir adımdır. Bu gecikmeyi ve ticaret hacminde arzu edilmeyen o noktayı geçmek mecburiyetindeyiz. Türkiye ve Pakistan, elele, kol kola hepimizi mutlu eden bir geleceği yürüyecektir'' diye konuştu.
Kendisinin Adalet Bakanı olduğuna işaret eden Şahin, iş adamlarının, odaların hukuki yardıma ihtiyaçları olduğunda, buna hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
TOBB Başkanı 'Pakistan'ın geleceğine güvenle bakıyoruz'
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, Türk özel sektörü olarak Pakistan'ın geleceğine güvenle baktıklarını, kalkınmanın yer aldığı bu geleceğin inşasına katkı için de Pakistan'da kalıcı ve verimli projelerle var olmak istediklerinin altını çizdi.
Bunun için özellikle Türkiye-Pakistan İş Konseyinin çalışmalarını desteklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, çok sayıda Türk girişimcisinin Pakistan'da yaptıkları işlerle, ekonomik gelişmeye destek sağladıklarını ve yeni köprüler inşa ettiklerini söyledi.
''Ticaretimizi olması gereken düzeye yükseltmek, bizim iş dünyası olarak görevimizdir'' diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Yapılan analizler, krize rağmen, Asya'nın dünya ekonomisindeki ağırlığının arttığını gösteriyor. 2003 yılında dünya üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştiren Asya'nın, üretimdeki payı, 2050 yılında yüzde 60'a yükselecek. Enerji kaynaklarının yüzde 70'i Asya'da, enerji tüketiminin yarısı ise batıdadır. Asya'da gerçekleştirilen üretim de, enerji de, sonuçta büyük ölçüde, Avrupa ve Amerika'ya yöneltecektir.
Bunun anlamı, elbette taşımacılık ve lojistik sektörünün, temel işbirliği alanları olarak öne çıkmasıdır. Peki, mevcut enerji nakil hatları, karayolu ve denizyolu taşımacılık kapasitesi, bu ihtiyacı karşılamak için yeterli midir? Ne yazık ki değildir. Kapasite oluşturmak, yani yeni ulaşım hatları ve yeni petrol ve doğal gaz nakil hatları tesis etmek zorunludur. İşte, yeni taşımacılık ve enerji nakil hatları kurmak, Türkiye ve Pakistan'ın bölgemiz ve global aktörlerle birlikte çalışılabileceği temel stratejik alanlardır. Dolayısıyla, Pakistan'la işbirliğimiz, 3. ülkelerde de beraber çalışmayı kapsamalıdır.''
Vize için siyasi destek istendi
Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisindeki gelişmelere de yer verdiği konuşmasında, Türkiye'nin artık bölgesinde sermaye ihracatçısı bir ülke olduğunu, dış ticaretiyle de küresel ekonomiye entegre,dinamik bir pazar ekonomisine sahip bulunduğunu vurguladı.
Bu kapasiteyi Pakistan'ın daha hızlı kalkınması için kullanmak istediklerini de belirten TOBB Başkanı, bunun için konuk Başbakandan Türk iş adamlarının vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve THY'nin Pakistan seferlerinin arttırılması konularında yardım talep etti.
Başkanlığını yürüttüğü ECO Ticaret ve Sanayi Odasının, bölgede ve ülkeler arasındaki ticaret ve yatırımların arttırılmasına dönük çalışmalar yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında ekonomik işbirliği için de İstanbul Forumu'nun kurulduğunu hatırlattı.
Forumun başarısının siyasi iradenin desteğine bağlı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Her 3 ülkede de siyasi irade, desteğini açıkça göstermelidir. Bunun için devlet başkanlarının, başbakanların ve ilgili bakanların katılımıyla 3. toplantımızı yapmak ve somut bir proje üzerinde çalışma başlatmak istiyoruz. Bu amaçla Pakistan'da yapılacak ECO Zirvesinin çok uygun bir fırsat olacağını düşünüyoruz'' açıklamasında bulundu.