Pamukta 'yalancı bahara' dikkat

Tekstilcilerin başka ürünlere yönelmesi ve Çin'in bol miktarda pamuk stoklaması pamuk fiyatlarında düşüşe sebep oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, pamuk fiyatlarında 2009 yılında başlayan yükselişin ardından tekstilcilerin pamuğun karşıtı başka ürünlere yönelmesi, Çin'in bol miktarda pamuk stoklamasıyla bir düşüşün yaşandığını belirterek, "Pamuktaki bu düşüşler pamuğun 'yalancı bahar'ı olabilir dikkatli olun" uyarısında bulundu.

Dal, yaptığı açıklamada, son bir yılda fiyatı rekor düzeyde artan pamuğun düşüşe geçmesinin tekstil sanayicisini sevindirdiğini söyledi.

Avustralya'daki pamuk hasadının ardından bu fiyatların daha da düşeceğini ifade eden Dal, "Fiyatların bir düşüşte olduğu doğru, bu düşüşün bir süre devam edeceğini de söyleyebiliriz. Ama unutmamamız gereken şu ki, 2009 yılına kadar pamuk ve iplik fiyatları çok iyi gidiyordu, bir anda fiyatlar tepe taklak oldu ve tekstilci mağdur oldu. Artık tekstilci aynı hüsranı yaşamak istemiyorsa daha dikkatli olmalı. Atacağı adımları olabilecek felaketleri düşünerek atmalı. Her zaman için ikinci bir 2009 pamuk krizinin olabileceğini düşünmeli" dedi.

Dal, "Şu an için pamuğa olan talep azlığı, tekstilcilerin pamuğun karşıtı başka ürünlere yönelmesi, Çin'in bol miktarda pamuk stoklamasının ardından pamuk fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Bu fiyatlardaki düşüşler 'yalancı bahar'ın habercisi olabilir, dikkatli olunması gerekiyor" diye konuştu

Bu konularda ilginizi çekebilir