Patlamada can veren 10 kişinin cenazesi kaldırıldı

Güngören'deki patlamalarda hayatını kaybeden 17 kişiden 10'unun cenaze namazı Fetih Camisi'nde kılındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Adli Tıp Kurumu morgundan alınarak Güngören Fetih Camisi'ne getirilen ve Türk Bayrağı'na sarılı Yunus Öztürk, Alim Mantarcı, Halit Öge, Furkan Şentürk, Macide Aydın, Mehmet Fikri Kuş, Sabahat Kuş, Aleyna Çelik, Filiz İkiz ve Şeyma Özkan'ın cenazeleri Fetih Camisi'nde kılındı.

Fetih Camisi'nde ikindi vakti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, CHP milletvekili Mehmet Ali Özpolat, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, DSP Genel Sekreteri Masum Türker ile bazı ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaşın saf tuttuğu cenaze namazı kılındı.

Başbakan Erdoğan, cenazelerin bulunduğu bölüme geldiği zaman cenaze namazının ön sırasında saf tutmuş olan Bakanlar ve BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile tokalaşarak ön sırada yer aldı.

Her cenaze için ayrı ayrı namazın kılındığı törende, İstanbul Müftü Vekili Yusuf Kavaklı cenazeler için helallik istedi. Kavaklı, burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Bizi erkenden biçtirmek istiyorlar. Biçtiremeyecekler. Devlet burada, millet burada, şehitler de burada. Bunların hiçbir günahı yoktu. Biz, bir ve beraber olduğumuz müddetçe bunlar bize bir şey yapamazlar. Biz bu imtihanı çok verdik. Bu toprağın vatan olabilmesi için bu millet oluk gibi kan akıttı. Yine akıtır. Bu acıyı yaşatanları Allah ıslah etsin."

Okunan duaların ardından, cenazeler göz yaşları ve tekbirler arasında omuzlara alınarak, cenaze arabalarına konuldu. Bu sırada Başbakan Erdoğan da Furkan Şentürk'ün tabutunu bir süre taşıdı.

Erdoğan, namazın ardından olayda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Bu arada, cenazeye katılan ve ellerinde Türk Bayrağı ile 3 hilalli bayrak taşıyan bir grup da, "Kahrolsun PKK", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" sloganları atarak, bir süre cenazelerin ardından yürüdü. Başbakan Erdoğan, cenazelerin götürülüşü sırasında bir süre avluda bekledi.

Öte yandan, Trabzon'da toprağa verilecek Yunus Öztürk, Giresun'da toprağa verilecek Alim Mantarcı, Osmaniye'de toprağa verilecek Mehmet Fikri Kuş, Sabahat Kuş, Amasya'da toprağa verilecek Aleyna Çelik'in cenazeleri, şehirlerarası cenaze arabasına alınarak, memleketlerine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Halit Öge, Sultan Şentürk, Macide Aydın, Filiz İkiz ve Şeyma Özkan'ın cenazeleri de İstanbul'da toprağa verildi. Bu arada, cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bazı kişi ve kurumlar çelenk gönderdi.

"Bomba türünü açıklamamız mümkün değil"

İstanbul Valisi Muammer Güler, patlamalara ilişkin Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, bombanın türünün belirlenip belirlenmediği yönündeki sorusuna Güler, "Televizyonlarda farklı bilgiler yer alabilir, ancak bizim teknik değerlendirmelere, alınması gereken ikinci hatta üçüncü teyitlere dayanmadan böyle bir bomba türünü açıklamamız mümkün değil" yanıtını verdi. Vali, bombanın türünün açıklanmasının soruşturmanın sürdürülmesine de uygun düşmediğini dile getirerek, bir an önce bu işin faillerinin bulunabilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Şehitlerin cenaze törenlerine dikkati çeken Güler, şunları kaydetti:

"İstanbullular bu konuda büyük bir vakar örneği gösterdiler. Şehit aileleri önemli bir duruşu sergilediler. Çok kalabalık bir topluluğun katıldığı törende teröre karşı asil, kararlı ve yılmayacak bir duruş sergilendi. Bunu çok önemsiyorum. Birlikteliğimizi bir kez daha gösterdik, terörü yapanlara. Ayrıca İstanbul polisi bilgisiyle tecrübesiyle bu konuyu çözebilecek kapasitededir."

Hastanelerdeki yaralıların sayısının da 40'a indiğini belirten Güler, bu yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu bildirdi.

Olay yerinde sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmalarının da başladığını anlatan Vali Güler, "40'a yakın konutta, 32 iş yerinde, 13 araçta hasarlar tespit edildi. İlgili mevzuat gereğince terör ve terörden doğan zararların karşılanması kapsamında zararlar karşılanacak. Başbakanımızın bugün verdiği talimatla ödenek bugün valiliğimize intikal etmiştir" dedi. Vali Güler, bir gazetecinin, "Göz altı var mı?" sorusu üzerine ise "O konuyla ilgili konuşmak istemiyorum" dedi.

2 kişinin cenazesi Adli Tıp'tan alındı

Güngören'deki patlamalarda hayatlarını kaybeden Taha Yıldızlı ve Murat Ağca'nın cenazeleri de Adli Tıp Kurumundan alındı. Kurumdan alınan 5 yaşındaki Yıldızlı'nın cenazesi, evine götürüldü. Yıldızlı'nın cenazesi, Soğanlı Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Merkez Camisi'nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından toprağa verilecek. 

Bu arada, patlamada hayatını kaybeden 14 yaşındaki Murat Ağca'nın cenazesini almak üzere annesi Perihan, babası Durmuş Ağca ile dedesi Süleyman Özçelik ve yakınları da Adli Tıp Kurumuna geldi. Dede Süleyman Özçelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, torununun birinci patlamayı duyduktan sonra olay yerine gittiğini ve ardından ikinci patlamada hayatını kaybettiği belirtti. 

İlköğretimi bitiren torununun çok başarılı bir öğrenci olduğunu dile getiren Özçelik, torununun askeri liseler sınavını kazandığını, ancak 3 kilogram fazlası bulunması nedeniyle liseye giremediğini ifade etti. Özçelik, torunun hayatta tek isteğinin asker olmak olduğunu kaydetti. Adli Tıp Kurumundan alınan Ağca'nın cenazesi, Güngören'deki Fetih Camisi'nde öğle vakti kılınacak namazının ardından toprağa verilecek.