Petkim bölgesel güç olmak istiyor

Petkim Petrokimya Holding AŞ Genel Müdürü Hayati Öztürk, şirketin, petrokimya sektöründe bölgesel bir güç olmayı istediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Petkim Petrokimya Holding AŞ Genel Müdürü Hayati Öztürk, şirketin, petrokimya sektöründe bölgesel bir güç olmayı istediğini belirterek, "Hedefimiz, yüzde 26 olan pazar payımızı 2018'de yüzde 40'a çıkarmak" dedi.

Öztürk, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) düzenlediği "Petrokimya Sektörü ve Petkim'in Büyüme Stratejisi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Petkim'in Türkiye'nin sahip olduğu en önemli değerlerden biri olduğunu kaydetti.

Global krizin sektörü etkilediğini aktaran Öztürk, "Sanıyorum 2008 yılı tüm dünyada stok zararlarının en yüksek çıktığı yıl olarak hatırlanacaktır" dedi.

Öztürk, konuşmasında, Petkim hakkında genel bilgi vererek, 1965 yılında serüvenine başlayan Petkim'in Türkiye'deki tek petrokimya üreticisi olduğunu dile getirdi.

Şirketin, bu yıl 3,1 milyon ton üretim öngördüğünü belirten Öztürk, 2010 dahil son 3 yılda Petkim'in 170 milyon dolarlık yatırımla hem teknolojik altyapısını yukarıya çekeceğini, hem de kapasite artırımı ve çevreye yönelik yatırımlar yapacağını, bu yıl 70 milyon dolar tutarında yatırım planladığını bildirdi.

Öztürk, "Şirket, kurumsal olarak sağlam, düzgün yönetilmiş. Bu anlamda büyümeye hazır, büyüme potansiyeli olan bir şirket olarak önümüzde duruyor. Türkiye pazarı çok cazip, en hızlı büyüyen pazarlardan biri, ekonomiden 2,5 kat fazla büyüyor" diye konuştu.

Rafineri 2014 sonuna

Hayati Öztürk, Socar&Turcas tarafından Aliağa'da gerçekleştirilecek rafineri projesi hakkında da bilgi verdi.

Rafinerinin yıllık kapasitesinin 10 milyon ton olacağını aktaran Öztürk, bunun için 4 milyon dolar civarında yatırım planlandığını kaydetti.

Öztürk, "Bu yatırım, sadece İzmir için, Petkim için değil, Türkiye için de çok önemli" dedi.

Rafineri için temel mühendislik çalışmalarının başlayacağını, ÇED raporunun alındığını anlatan Öztürk, "Amacımız rafineriyi 2014 yılında sonunda bitirebilmek" dedi.

Öztürk, şu görüşleri dile getirdi:

"Petkim, petrokimya sektöründe bölgesel bir güç olmak istiyor. Hedefimiz, yüzde 26 olan pazar payımızı 2018'de yüzde 40'a çıkarmak. Bu, mevcut kapasitemizi ikiye katlamamız demek. Tabii bunun altını doldurmak gerek. Büyüme stratejimizin birinci ayağında rafineri yatırımı geliyor."