Pirinç yiyin, hem de tereyağlı yiyin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, GDO'lu pirinç tartışmalarıyla ilgili olarak "Yargı süreciyle ilgili bir şey söylemem mümkün değil ama pirincinizi yiyebilirsiniz. Hele hele kilo sorununuz yoksa tereyağıyla pişirip yemenizi tavsiye ederim" dedi.
Bakan Yazıcı, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nü ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tüketiciyi Koruma Yasa Tasarısı ile ilgili bir soru üzerine Yazıcı, şunları kaydetti:
"Tasarının üzerinde çalışıyoruz. Son aşamaya gelindi. İlgili bakanlıkların müsteşarlarıyla görüşmeler devam ediyor. Diğer kurumların da farklı görüşleri varsa onları da regüle edeceğiz. Amacımız mayıs ayında Bakanlar Kurulu'ndan meclise intikalini sağlamak. Gündemin yoğunluğuna bağlı ama mayıs ayında yapamazsak bu sene meclise taşıyacağız. Bakanlığımızın yasal düzenlemeleri çerçevesine baktığımız zaman birinci sırada tüketicinin haklarının korunması yer alıyor. Tüketicinin korunması kanunu yeniden düzenleniyor. Eski düzenlemeleri esas alıyoruz. 80-90 maddelik bir tasarı oluyor. Çalışmalarımız devam ediyor."
GDO'lu pirinç tartışmalarıyla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Yazıcı, şöyle devam etti:
"Ürünlerin GDO'lu olup olmadığı ve hangi ürünlerle GDO operasyonu yapılıp yapılmadığı konusunu bilecek olan bakanlık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Gerek bakanımız gerek görevli arkadaşlar 'dünyanın hiç bir yerinde pirincin GDO'lu olarak üretilmesinin mümkün olmadığını' ifade ediyorlar. GDO'lu olarak üretilen soya, mısır var ama pirinç yok. Kaldı ki burada söz konusu olan çeltik. Henüz kabuğundan ayrılmamış olan çeltik. Bulaşma olabilir. O da yargıda devam ediyor. Yargı süreciyle ilgili bir şey söylemem mümkün değil ama pirincinizi yiyebilirsiniz. Hele hele kilo sorununuz yoksa tereyağıyla pişirip yemenizi tavsiye ederim."
Bakan Yazıcı, daha sonra Gümrük Muhafaza Müdürlüğüne ait botla denize açılarak Mersin Limanı'nda incelemede bulundu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı da (MTSO) ziyaret eden Yazıcı, burada yaptığı konuşmada da, ticari hayatta üretenlerin ve proje geliştirenlerin yanında, insanın zekasının, ruhunun ürünü olan marka ve patentin korunması için de mücadele verdiklerini ifade etti.
Marka, patent gibi ürünlerin haklarını yok sayan, taklit edilen ve Türkiye'de "çakma ürün" olarak ifade edilen ürünlerin korsanvari yöntemlerle tüketiciye sunulmasının, ülke ekonomisine zarar verdiğini belirten Yazıcı, "Bunu yapanlar haksız kazanç elde ediyor. Dünya ekonomisi büyüdükçe bu alandaki yöntemler de değişiyor, çeşitleniyor. Bu alanda çalışmalarımız var. Biz de bu alandaki mücadelelerimizi geliştiriyoruz" dedi.
Bakan Yazıcı, Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 10. Garanti Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali'nin açılışını da yaptı.