Piyasalar rahat bir nefes aldı

Avrupa Merkez Bankası, (ECB) bugünkü toplantısında üç yıla kadar vadelerde 'tahvil alım programı' olacağını açıkladı. İMKB yılın en yüksek kapanışını yaparken, faiz son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Dolar ise 1.81 seviyelerine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tahvil alımına yönelik açıklamalarıyla rahatladı. ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarını olumlu karşılayan Avrupa borsalarında yüzde 3'e varan yükselişler izlenirken, İMKB artı bölgeye geçerek yıl içi zirvesini yeniledi. Borsa günü 155 puan artışla 67.714 puandan tamamladı.

Faizleri değiştirmeyen Avrupa Merkez Bankası, (ECB) bugünkü toplantısında üç yıla kadar vadelerde tahvil alım programı açıkladı. Tahvil alımı ikinci piyasalardan olacak ve miktarsal limit belirlenmedi. Programın ayrıntıları ise daha sonra paylaşılacak.

Öte yandan bugün ABD'de özel sektörde istihdam artışı Ağustos'ta 201 bin kişi ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik maaşı başvuruları 1 Eylül'de sona eren haftada 365 bine gerileyerek beklentilerin altında açıklandı.  

Yurtdışında risk iştahının artmasına paralel yurtiçinde de alıcılı seyir ağırlık kazandı. Seans içerisinde 67.069 puana kadar inen Bileşik Endeks, satışların karşılanmasıyla 67.876 puana kadar yükseldi. Gün yüzde 0.23 primle yılın en yüksek kapanışından tamamlandı.

Faiz son bir ayın en düşük seviyesini gördü

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü toplantısında üç yıla kadar vadelerde tahvil alım programını açıklaması ardından kur ve faiz gerilerdi. Gösterge faiz hem yurtdışı piyasalardaki olumlu hava hem de azalan TL maliyetinin etkisiyle son bir ayın en düşük seviyesi olan yüzde7.5'i test etti.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 7.64, valörlüde yüzde 7.61 seviyesinde olan 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugün en son bir ay önce görülen yüzde 7.50 bileşiğe kadar gerilese de altını test etmedi. Gösterge tahvilde spot kapanış ortalamada yüzde 7.56 varlörlü kapanış yüzde 7.53 bileşik seviyesinde oldu.

Döviz piyasasında ise euro/dolar 1.26'nın üzerine çıkarken, yurtiçinde dolar 1.81 seviyelerine doğru gevşedi. Kapalıçarşı'da dolar 1.8170 liradan, euro 2.2860 liradan günü tamamladılar. Interbank valörlü işlemlerde ise dolar 1.8120 lira seviyesinde işlem görüyor.

Altın 6 ayın zirvesinde

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı gün içerisinde 1712 doları aşarak 6 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. İç piyasada altının gramı 100 liraya çıktı. Gün sonunda ise altının onsu 1708 dolardan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da ise 24 ayar altının gramı 99.25 liradan, çeyrek altın da 164 liradan kapandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir