Piyasalara Avrupa müjdesi
Beste Naz Süllü - İntegral Menkul Değerler
22 Ocak'ta Avrupa Merkez Bankası (AMB) geniş bir varlık alım programı açıkladı. Mario Draghi’nin Frankurt’ta açıkladığı kararla 18 ay boyunca aylık 60 milyar Euro miktarında varlık alımı yapılacak. Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere ülke tahvilleri satın alacak olan Merkez Bankası, bunun karşılığında keseyi açacak, 2016 eylül sonuna kadar toplamda 1,1 trilyon Euro tutarında bilançosunu genişletecek.
Kararın alınmasını sağlayan en önemli gelişme Avrupa'da enflasyon dinamiklerinin beklenenden zayıf gelmesiydi. Krizin derinleşmesiyle birlikte enflasyon hedef seviye olan %2’den iyice uzaklaşmış ve endişe verici seviyelere doğru gerilemişti. Son zamanlarda petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüşün de enflasyon rakamları üzerinde baskın olmaya devam ediyor olması fiyat gelişmelerini olumsuz etkileyen faktör oldu. Başkan Mario Draghi yaptığı konuşmada 2016 Eylül ayı sonuna kadar programın süreceğini söylese de yüzde 2 enflasyon hedefi seviyesine doğru iyileşme görülene kadar önlemlerin alınacağını belirtti ve yeni programa ucu açık olacağı niteliği kazandırdı.
Kararın ardından Euro diğer para birimleri karşısında hızla değer kaybederken, Dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Borsa İstanbul ise 91 bin puan seviyesini test ederken, gösterge tahvil %7,14 seviyesine kadar geriledi. Lira ise Dolar karşısında değer kazanarak 2,34 seviyesinden 2,31 seviyesine kadar düşüş gösterdi ve döviz sepetini 2,50 TL’nin altına kadar sürükledi.
Sermayenin Yönü Merak Konusu
Avrupa’nın 1,5 yıl boyunca parasal gevşemeye gitmesiyle beraber bölgede oluşan sermayenin nerede değerleneceği ise yatırımcılar merak konusu oldu. Avrupa bölgesinin düşük potansiyeli nedeniyle paranın bölge dışına çıkması ve potansiyeli olan ülkelerde yatırım amaçlı kullanılması söz konusu. Jeopolitik konumu ve ticari ilişkileri nedeniyle Türkiye bu hususta ön plana çıkıyor. Özellikle son dönemde gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışan Türkiye, dikkat çeken ve son dönemde yabancıların yatırımlarını değerlendirdiği ülke oldu. diğer yandan oluşan sermayenin ABD varlıklarına ve hisse piyasalarına girmesi de söz konusu. Ekonomisi rayına giren Amerika parasal gevşeme programını bitirmesinin ardından faizleri artırmaya hazırlanıyor. Şayet gelen verilerle ve yapılan sözlü yönlendirmelerle faiz artırım beklentileri kuvvetlenirse, Avrupa'da oluşan bu sermaye, beklenildiği gibi gelişmekte olan ülkelere değil, Amerika varlıklarına da girebilir, bu nedenle yeni yılda Dolar'ın gücüne güç katabilir.