”PKK'nın tasfiyesi için Erbil'de muhtelif düzenlemeler yapıldı”

Özügergin, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki mekanizmanın ana amaçlarından birinin terör örgütünün tasfiyesini sağlamak olduğunu ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, PKK terör örgütünün tasfiyesini sağlamak amacıyla Türkiye, ABD ve Irak arasında oluşturulan üçlü mekanizmanın alt komitesinin bir kolunun Erbil'de faaliyet göstermesi için muhtelif düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Özügergin, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, üç ülke arasında tesis edilen üçlü mekanizmanın ana amaçlarından birinin terör örgütünün tasfiyesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Üçlü mekanizmanın üç ayda bir toplanan ana komitesine Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın başkanlık ettiğini anımsatan Özügergin, ayda bir toplanan ve çalışmalarını sürekli sürdüren alt komiteye de Genelkurmay Başkanlığından temsilciler ve Bağdat'taki Türk askeri ataşeliği ile büyükelçilik mensuplarının katıldığını belirtti.

Özügergin, "PKK tasfiyesi çalışmalarının daha etkin yürütülmesini temin etmek üzere, komitenin bir kolunun Erbil'de faaliyet göstermesi için muhtelif düzenlemeler yapıldı" diye konuştu.

Terör örgütüne yönelik af sürecine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise Özügergin şunları söyledi:

"PKK'nın tasfiyesi çerçevesinde ne tür tedbirler alınması gerektiğini ilgili tüm kuruluşlarımızla bütünlük içinde değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmelerimizi gerek üçlü mekanizma, gerek ikili temaslarımız, gerek AB Komisyonu ya da üye ülkeler nezdinde yaptığımız girişimler çerçevesinde olsun, dile getiriyoruz. Alınması gereken tedbirlerin ne olduğunu muhataplarımıza iletiyoruz" dedi.

Deniz Feneri dosyası

Sözcü Özügergin, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasına ilişkin dosyanın Türkiye'ye gönderilmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Bu konudaki soruların muhatabının Dışişleri Bakanlığı olmadığını belirten Özügergin, dosyanın Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğine dün ulaştığını, kurye ile dün akşam saatlerinde Ankara'ya getirildiğini ve bu sabah erken saatlerde Adalet Bakanlığına teslim edildiğini hatırlattı.

Özügergin, "Bu bir adli bir konu olduğu için bundan sonra Adalet Bakanlığımız uygun gördüğü zaman ve çerçeve içerisinde gerekli açıklamaları yapacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin dosyayı Alman makamlarından talep etmesi ile dosyanın Berlin Büyükelçiliğine ulaştırılması arasında uzun bir zamanın geçtiğine işaret edilmesi üzerine Özügergin, "Almanya Adalet Bakanı (Brigitte Zypries) dün İstanbul'daydı. Sayın Bakanımızla görüşmeleri oldu, herhalde bu bilgileri paylaşmışlardır. Tekrarlıyorum, Adalet Bakanlığımız davanın seyri konusundaki gerekli açıklamaları eminim sizlerle paylaşacaklardır" dedi.

"ABD'den, Afganistan'a asker göndermesi konusunda talep gelmedi"

Özügergin, basın toplantısında, ABD'den, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda talep gelip gelmediğinin sorulması üzerine, ABD'nin Irak'tan Afganistan'a asker kaydırması ya da daha fazla asker gönderme konusunun ABD seçimlerinden sonra dile getirilmeye başlandığını ifade ederek, "Bize bu konuda herhangi bir talep gelmemiştir" dedi.

Sözcü, ABD'den Türkiye'de üs kullanımına ilişkin bir talep gelip gelmediğinin sorulması üzerine de, "Ne ABD'nin Afganistan'a göndermeyi öngördüğü ilave askeri birliklerin ne de Irak'tan çekilecek Amerikan askerlerin ABD'ye ya da başka yerlere nakledilmesi için herhangi bir talep bize ulaşmamıştır" diye konuştu.

ABD'nin Türkiye'de üssü olmadığını belirten Özügergin, İncirlik'in TSK'ya ait bir üs olduğunu anımsattı.

Amerikalıların ittifak ilişkileri ve muhtelif anlaşmalar çerçevesinde İncirlik'te görev yaptığını söyleyen Özügergin, "Ama bu İncirlik'in bir Türk üssü olduğu hususunu ortadan kaldırmaz" diye konuştu.

"Yanıtta İsrail ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ifadelere iştirak edildi"

Özügergin, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in yanıtına ilişkin soru üzerine, yanıtın İsrail'in Ankara Büyükelçisi tarafından dün Dışişleri Bakanlığına ulaştırıldığını ifade ederek, yanıtta Mizrahi'nin sözlerinin İsrail ordusunu bağlamadığı yönünde yapılan açıklama ile Genelkurmay Başkanlığına gönderilen mektuba atıfta bulunulduğunu bildirdi.

Yanıtta Türkiye-İsrail ilişkilerinin devamına atfedilen önemin de altının çizildiğini belirten Özügergin, yanıtın değerlendirileceğini kaydetti.

Özügergin, İsrail'in yanıtının Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığına da gönderildiğini, yanıtta İsrail ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ifadelere iştirak edildiğini söyledi.

Gazze süreciyle ilgili bir soru üzerine Özügergin, mevcut iki ateşkesin tek ve kalıcı bir ateşkese dönüştürülmesi yolundaki çalışmaların Mısır'ın başkanlığında sürdürüldüğünü anımsattı.

Gazze'deki trajedinin ardından süratle yapılması gereken işlerden birinin Filistinliler arasında uzlaşma sağlanması olduğunu belirten Özügergin, gelen bilgilere göre bu yönde yine Mısır'ın başkanlığında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Özügergin, Türkiye'nin başından beri Mısır'ı bu çalışmalarında desteklediğini kaydetti.

Türkiye'den süreç içinde çok sayıda heyetin Mısır ve Suriye'ye gittiğini hatırlatan Özügergin, ancak şu anda bölgede heyet bulunmadığını söyledi. Özügergin, bundan sonra da Türkiye'nin sürece yönelik elinden geleni yapmaya devam edeceğini belirtti.

İsrail'deki seçim sürecine yönelik bir soru üzerine de Özügergin, kurulacak hükümetin bölgenin sorunlarına çözüm bulmasını ümit ettiklerini anlattı.

Özügergin, İsrail'in bir an önce seçmeninin verdiği tercih doğrultusunda bir hükümete kavuşmasını ve bu çerçevede Orta Doğu barış sürecine kalınan yerden devam edilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Özügergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos dönüşü yaptığı açıklamadaki "monşer" ifadesini değerlendirmesinin istenmesi üzerine, "Bu soruyu şu anda ele almak doğru olmaz. Sayın Başbakanımızın ifadelerini yorumlamak bize düşmez" dedi.