PKK'ya silah bırakma çağrısı

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi’nde kritik Çözüm Süreci toplantısı gerçekleştirildi. Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın silah bırakma için olağanüstü kongre çağrısını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde HDP heyeti ile bir araya geldi. Görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı.

HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, diyalogun “resmi, ciddi ve sorumlu” bir aşamaya gelindiğini ifade ederek PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte bahar aylarında silahsızlanma amacıyla olağanüstü kongreyi toplaması için yaptığı çağrıyı iletti.

Basın toplantısında Önder ile birlikte yer alan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, “Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanmasına yönelik açıklamayı önemli görüyoruz” diye konuştu.

''Süreç resmi,ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir"

HDP İstanbul Milletvekili Önder, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz" dedi.

"PKK'yı olağanüstü kongreye çağırıyoruz"

Önder, "Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" dedi.

HDP heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürece ilişkin Hükümetle ortak kaldıkları şu maddeleri sıraladı:

1- Demokratik siyasetin tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması
3- Özgür vatandaşlığın güvenceleri
4- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri
5- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi
6- Ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanması
7- Demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa…

''Silahların devre dışı kalması demokratik gelişmeye hız katacaktır"

Çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldik'' diyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ise şunları söyledi:

"Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz" dedi. Akdoğan, "Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır" dedi. Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.