PKK'yı hiçbir zaman desteklemedik
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, katıldığı bir programda soruları yanıtladı.
ANKARA - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, terör örgütü PKK'yı hiçbir zaman desteklemediklerini ve her zaman kınadıklarını söyledi.
Clinton, CNN Türk televizyonda katıldığı programda, soruları yanıtladı. Diyarbakır'da PKK'nın saldırısı sonucu 13 askerin şehit olmasına ilişkin görüşleri sorulan Clinton, Türkiye ve ABD'nin pek çok ortak değer ve kaygıları paylaştığını belirterek, "ABD, Türkiye'yi terörizmi ortadan kaldırması için çok güçlü bir şekilde desteklemiştir. Geçen günkü korkunç saldırı tarafımızdan kınandı" dedi.
Demokrasilerde farklı görüşlerin de yer alacağını anlatan Clinton, demokratik sürecin sağlıklı işlemesi için bu fikirlerin sahiplerinin şiddeti reddetmeleri ve şiddetle ilgilerinin kesildiğini duyurmaları gerektiğini belirterek, "Barışçı protestolar ve politikaya katılma bir yanda, bir yandan da şiddet, bu ikisinin arasındaki farkı ayırdetmek çok önemli" dedi.
Clinton, ABD'nin PKK'ya karşı duruşu açısından Türk halkında bazı şüphelerin olduğu ve "ABD'nin PKK'yı desteklediği ya da yeterli derecede PKK'yı durdurmak için çaba göstermediği" yönünde eleştirilerin bulunduğunun sorulması üzerine, "Bu kesinlikle yanlış bir şey. Herhalde biz yakın işbirliğimizi tarif etmek için çok daha yeterli çabalar göstermeliyiz. Türk askeri kesimleriyle desteklerimiz, istihbarat desteklerimiz, birlikte çalışmamız son derece önemli aşamalar kaydetmiştir" diye konuştu.
Ellerine ne zaman bir istihbarat geçse hemen Türkiye'ye ilettiklerini kaydeden Clinton, Türk yetkililerin ABD hedeflerine yönelik Ankara'da bir komployu ortaya çıkarmaları dolayısıyla da teşekkür etti.
ABD'nin PKK'yı teröristler listesine aldığını ve çok sert bir şekilde kınadığını ifade eden Clinton, "Açıkça bir şekilde söylemem lazım PKK'yı hiçbir zaman desteklemedik, PKK'yı her zaman kınadık. Ve Türkler üzerine yönelik herhangi bir şiddet olayını şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.
Bir katılımcının "Kürt sorununa, Kıbrıs'ta sunulan Annan Planı tarzında bir çözüm öneriniz var mı" sorusuna da Clinton, "Türk hükümetine saygımız ve desteğimiz devam ediyor. Hükümetin, Türkiye'de yaşayan Kürt halkına yönelik politikalarını destekliyoruz. Bunun yanı sıra demokratik olarak seçilmiş Irak hükümetini de destekliyoruz. Oradaki Kürt politikalarını da destekliyoruz" diye cevap verdi.
Politik süreçleri mümkün olduğu kadar açmak gerektiğini kaydeden Clinton, kültürlerarasında var olan farkları da hoşgörüyle karşılamak gerektiğini dile getirdi.
Demokratik toplumlarda şiddet ve terörizmin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Clinton, "Türkiye'deki Kürtler, kendilerinin Türkiye'nin tam bir parçası olduklarını hissedebilirler ve diğer taraftan da kendileri için önemli olan Kürt kimliğini de muhafaza etmek isteyebilirler. Buradaki çizginin şiddet ve terörizm noktasında çizilmesi lazım" dedi.
Türkiye'nin Batı'dan Doğu'ya kayması için sebep yok
Hillary Clinton, son yıllarda "Türkiye'nin yüzünün Batı'dan Doğu'ya kaydığı"na yönelik tartışmaların sorulması üzerine, "Türkiye'nin Batı'dan Doğu'ya kayması için sebep yok. Türkiye öyle stratejik bir noktada bulunuyor ki, başka bir ülke yok böyle. Hakikaten iki kıtaya ayağı basarak duran böyle konumlanmış bir ülke daha yok" dedi.
Dışarıdan bakan birisi olarak "Türkiye'nin Doğu'ya mı, Batı'ya mı baktığı" tartışmalarını anlamsız bulduğunu kaydeden Clinton, şöyle konuştu:
"Çünkü ikisini birden yapabilme durumunda olan bir ülke niye yalnız bir tanesine yönelsin ki. Yüzde 11 büyüme oranı, stratejik coğrafyanızdan kaynaklandığı kadar sizin zihniyet yapınızdan da kaynaklanıyor. İki tarafa da bakabiliyorsunuz. Ve bence bu hakikaten inanılmaz bir avantaj dünyada böyle bir konumda olmak. Türkiye bence hem bölgesel hem de küresel bir lider, G 20'nin üyesi. Sadece bölgesel sorunlar değil küresel problemlerle de başa çıkabilmek için son derece güçlü bir adanmışlığı var. Hiç mantık yok yani 'ya Doğu ya Batı olacak' diye bir ayrım yapmanın."
Arap Baharı ve bölgedeki gelişmeler
Clinton, "Arap Baharı" ve bölgedeki gelişmelere ilişkin sorular üzerine de Arap ülkelerinde meydana gelen gelişmeleri kimsenin önceden tahmin edebildiğini sanmadığını söyledi.
Suriye'deki duruma da değinen Clinton, burada bir belirsizlik ve can sıkıcı durum olduğunu belirterek, "Çoğumuz düşünüyor ve ümit ediyoruz ki Başkan Esad, bu reformları yapacaktır. Şimdi Suriye sokaklarında gördüğümüz şeylerin ortadan kaldırılmasını, barışçıl göstericilere askerlerin ateş açması gibi durumların ortadan kalkmasını umuyoruz tabi" dedi.
Clinton, "Türkiye ve ABD'nin, Suriye ve İran konusuna farklı baktıkları görülüyor. Şimdi biraz daha yakınlaştı mı acaba tavırlar?" sorusu üzerine de şu anda iki ülkenin politikalarının da çok yakın olduğunu söyledi.
Clinton, Türkiye'de "ifade ve basın özgürlüğü konusundaki kısıtlamalar"ın sorulması üzerine de "Gazetecilerin, blogcuların, internetin üzerine gitmek Türkiye'nin yararına değil. Aslında Türkiye'nin katettiği bütün aşamaların tam tersi bu. Yani dışarıdan bakan birisi bunu anlamakta zorluk çekiyor. Ben de zorluk çekiyorum" dedi.
Ekonomi patronlarıyla da görüştü
Clinton, Türkiye ziyareti kapsamında bulunduğu İstanbul'da, Conrad Otel'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve Coca Cola Türkiye Başkanı Galya Molinas'ı kabul etti.
Davutoğlu, Clinton görüşmesi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile İstanbul'da bir araya geldi.
Davutoğlu, Clinton ile Sait Halim Paşa Yalısı'nda görüştü.
Erdoğan Clinton'ı ağırladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmede, terörle mücadele konusunda ortak tavır ve işbirliğini sürdürme konusunda mutabakat sağlandığı öğrenildi.
Görüşmede füze savunma sistemi de gündeme geldi. Bu konuda NATO çerçevesinde sürdürülen görüşme ve müzakerelere devam edildi.
Clinton, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş'la görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'la Conrad Oteli'nde görüştü.
Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon'un yanı sıra CHPli milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk de katıldı.
Demirtaş ile görüşmesinde de, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile BDP Milletvekili Gültan Kışanak da katıldı.
Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, Clinton'ın Türkiye'deki muhalefet partileriyle görüşmek istediğini belirtti.
Öte yandan Clinton, TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener ile de görüştü.