Plaklar tozlu raflardan indi

Issız Adam filmiyle hatırlanan plaklar, TRT'de yayınlanan Seksenler dizisiyle genç kuşağın gözdesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İZMİR - Issız Adam filmiyle hatırlanan plaklar, TRT'de yayınlanan Seksenler dizisiyle genç kuşağın gözdesi oldu.

Sahaf Edebihayat'ın sahibi Hikmet Gülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski kitapların yanı sıra eski plakları da İzmir Kitap Fuarı'nda satışa sunduklarını ve Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi yoğun ilgiyle karşılaştıklarını belirtti.

Plakların dinleyici açısından en istikrarlı müzik enstrümanlarından biri olduğunu söyleyen Gülmez, "Dünya döndükçe plak da dönecektir. Çünkü plakta müzik keyfi farklıdır, elektronik ses yoktur. Analog ses, sanatçı dinleyici ile aynı odadaymış hissini verir" dedi.

Türkiye'de plak satışının popüler kültürün etkisiyle zaman zaman "unutulduğunu" zaman zaman "yükseldiğini" dile getiren Hikmet Gülmez, Issız Adam filminin unutulan plağı son yıllarda yeniden hatırlattığını ifade etti.

Issız Adam filmiyle hareketlenen plak satışının TRT'nin yerli dizisi Seksenler ile arttığını vurgulayan Gülmez, konuşmasına şöyle devam etti:

"Günümüzde Seksenler diye bir dizi var. İnsanlar ondan çok etkileniyor. Eskiden Türkçe plaklar aranmazdı şimdi Türkçe plakların popülaritesi daha fazla. Yeniden plak basımının da başladığını takip ediyoruz. Eskiler daha çok tercih edildiği için ekonomik olarak da değeri yükseldi. Artış oranına ilişkin kesin bir rakam vermek zor. Ancak kimi plaklar 2 yıl, kimileri ise en fazla 2 hafta rafta duruyor."

Lise öğrencileri de plak alıyor

Orta yaş grubunun "nostaljik" bulduğu plaklara yeniden ilgi göstermeye başladığını, genç kuşağın ise daha önce karşılaşmadığı plakları merak ettiğini aktaran Gülmez, lise ve üniversite öğrencilerinin sahaflarda sevdiği müzik türüne ait plakları aradığını anlattı.

Özellikle Pink Floyd, Beatles ve Led Zeppelin'in plaklarını sattıklarını söyleyen Hikmet Gülmez, "Talep ve hedef kitleye göre bir plak fiyatı 10 liradan başlıyor, 3-5 bin lira gibi astronomik fiyatlara çıkıyor" diye konuştu.

Gelişen teknoloji ile tozlu raflara kaldırılan veya çöpe atılan plakların şimdi değerlendiğini dile getiren Hikmet Gülmez, "Biz plakların atılmasını, yok olmasını engellemek istiyoruz. Babasından, dedesinden kalma plakları bize getirenlerden satın alıyor ve meraklısına ulaştırıyoruz. Ben de bir plak dinleyicisiyim. Evimdeki plakların değerini maddi olarak ölçmüyorum ama elbette plakların da maddi karşılığı var" diye konuştu.

Plak satın almak üzere sahafa giden Ayperi Çankaya da plakların kendisine aşkı, sevgiyi ve çocukluğunu hatırlattığını belirterek, "Plakları dinleyince özlem çekiliyorum. O eski ve doğal sesi dinleyebilmek beni mutlu ediyor. Elektronik ses ile plaktan gelen ses arasında çok büyük fark var. Güzel duyguları yansıtan müziğin yeniden değer kazanması çok doğal" dedi.