Planking çılgınlığı Türkiye'de

Türkiyeli plankingçiler, hayata karşı duruşlarını ifade etmek için yüzüstü yere yatıyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Sosyal paylaşım ağlarında çığ gibi büyüyen, Planking (Yüzüstü uzanmak) etkinliğini, Facebook üzerinden buluşarak Türkiye'de uygulayan, "Planking-Bu Bir Duruş" isimli grubun üyesi Ulaş Yılmaz, "Yaptığımız etkinlikle sadece bir duruş sergiliyor, 'biz buradayız, biliyoruz ve her şeyin farkındayız' diyoruz" dedi.

Facebook ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde kısa sürede binlerce uygulayıcısı oluşan Planking modası, Türkiye'yi de sardı.

Türkiyeli Plankingçiler, yurt dışında çığ gibi büyüyen, ilginç bir eğlence olarak görülen etkinliği, Türkiye'de diğer ülkelerdekinin aksine hayata dair mesajlarını iletmek için kullanıyor.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta faaliyet gösteren etkinliğin, Türkiye ayağının üyelerinden Yılmaz, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de yeni davranış alışkanlıkları yaratmayı amaçlayan sosyal etkinliklerin sayısının her gün arttığını belirterek, "Planking, dünyada ciddi riskler içeren bir eğlence olarak doğdu. O kadar yaygınlaştı ki bir genç hayatını kaybetti. Ancak biz bu sıra dışı davranışı, hayata dair mesajlar iletmek için yeniden tasarladık ve duruşlarımızla birçok konuya dair tavrımızı ortaya koymak istedik" diye konuştu.

Diğer ülkelerde yapılanın aksine Türkiye'de, güvenli Planking yapılması konusunda Facebook gruplarından devamlı duyuru yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Grubun kurulmasıyla hayata dair söz söylemek isteyen, birçok gencin katılımı oldu. Facebook'ta fotoğraf ve video paylaşarak hayata karşı duruşu olan, ciddi ya da komik bir mesaj içeren, tehlikeli olmayan yaratıcı duruşlarımızı, Planking ile sergiliyoruz" dedi.

Barış Manço ve Mimar Sinan'a saygı duruşu

Amaçlarının tehlikeli durumlar meydana getirmek olmadığının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz eğlenerek çeşitli konularda insanlara mesajlarımızı iletmek istiyoruz. Yaptığımız eylemlerin kimileri ülkemizdeki sınav sistemlerini hatırlatıyor, kimisi İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3'üncü köprüyü ve ekolojik dengeyi, bir diğeri doğal afetleri, kimileri de sürdürülebilir enerji ve hayata dikkat çekiyor. AKM'nin kapalı kalmasına İstanbul'un tek operası olan Süreyya Operası önünde Planking yaparak dikkat çekiyoruz. 'Planking Saygı Duruşu' adını verdiğimiz etkinlikle, Barış Manço ve Mimar Sinan gibi şehrin sevilenlerine ve üstadlara saygımızı sunuyoruz."

Yılmaz, eylemlerini yaptıkları mekanları seçerken de dikkat ederek yaratıcı olmaya çalıştıklarını kaydederek, "Kadıköy Altıyol'daki Boğa Heykeli'nden vapurlara, Sultanahmet Meydanı'ndan Arkeoloji Müzesi'ne, belediye otobüslerinden Taksim Meydanı'na şehrin farklı birçok noktasında Planking yapan gençleri görebiliyorsunuz. Gençleri çeşitli yerlerde yüzükoyun yatarken görenler ise hem şaşırıyor hem de bu çılgınlığa bir anlam vermeye çalışıyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir