Plastik mamullerde 742 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Plastik mamullerde yılın ilk iki ayı sonunda üretim miktarı 1 milyon 387 bin ton oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Plastik Sektörü Ocak-Şubat Gerçekleşmeleri ve Yılsonuna İlişkin İlk Tahminleri Raporunu yayınladı. Raporda, sektörün büyümesini sürdüreceği ancak büyüme hızında düşüş görüldüğü vurgulandı.

PLASFED açıklamasında, 2014 yılı Ocak-Şubat dönemini kapsayan üretim ve dış ticaret gerçekleşmeleriyle 2014 yılının tamamına ilişkin ilk tahminlerin, yayınlanan raporda yer aldığı belirtildi. PLASFED değerlendirme raporunda, plastik mamullerde yılın ilk iki ayı sonunda üretim miktarının 1 milyon 387 bin ton ve değerinin de 5 milyar 932 milyon dolar olduğu açıklandı. Sektör, değer bazında 477 milyon dolar ithalat yaparken, 742 milyon dolarlık ihracat, 266 milyon dolarlık da dış ticaret fazlası gerçekleştirdi. İç talebin yüzde 92'si yurt içi üreticiler tarafından karşılandı.

Mevcut verilerin üretim artışının sürmesine karşılık, üretim artış hızında ciddi bir gerilemeye işaret ettiği ayrıca ihracatta ve dış ticaret fazlasında düşüş riskini barındırdığı vurgulanan raporda, sektörün plastik mamullerde değer bazında 2013'ü bir önceki yıla göre yüzde 17,1 artışla tamamladığı hatırlatıldı. Mevcut eğilimin devam etmesi halinde ise 2014 yılı sonunda üretim artış hızının sadece yüzde 2,6 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Yine mevcut eğilimler ışığında ithalatta değer bazında yüzde 1,5, ihracatta yüzde 2,8 oranında gerileme riski bulunduğu belirtilen raporda, buna bağlı olarak dış ticaret fazlasının yüzde 5,1 oranında düşebileceği öngörüsüne yer verildi.

Yılın ilk iki ayı sonunda 1 milyon 37 bin ton plastik hammadde ithalatı yapıldığı ve 140 bin ton hammaddenin yurt içinde üretildiğine işaret edilen raporda, yurt içi talebin yüzde 96'sının ithal hammaddeyle karşılandığına dikkat çekildi.

Raporda, plastik sektörünün, kamuoyu tarafından fazla bilinmeyen ihracattaki gücüne ilişkin bilgi de verildi. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 10. sektörü olan plastik mamullerin, Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payının yüzde 2 olduğu ifade edildi.

Raporda, hammadde ve mamul olmak üzere, sektörün ocak-şubat döneminde değer bazında 917 milyon dolarlık toplam ihracat yaptığı, diğer sektörlere verdiği ve ihracata konu mallara giren ürünlerden oluşan dolaylı ihracat miktarının da 817 milyon dolar olduğu belirtildi. Aynı eğilim devam ederse doğrudan ihracatın yılsonunda 5,5 milyar dolara, dolaylı ihracatın da 4,9 milyar dolara ulaşacağı tahmini yapıldı.  

"Avrupa'nın hızla toparlanmasını umuyoruz"

Yılın ilk verilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, özellikle ihracatta artış için gelişmiş ülke ekonomilerinin toparlanmasının önemli olduğuna işaret etti.

Aksoy, Türkiye'nin 2014'e siyasi gerginlikler bir yana imalat sanayi ve plastik sektörünü yakından ilgilendiren bir dizi olumsuzlukla başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Cari açık yanında enflasyondaki artış eğilimi, TL'nin bir türlü istikrara kavuşamaması, sermaye piyasalarındaki yabancı portföy yatırımlarının çıkış eğilimi ve bütün bu gelişmelere bağlı olarak artan finansman maliyetleri ve faizler, bir dizi sıkıntıya yol açıyor. Sektörümüz zorunlu olarak, Türkiye'de bulunmadığı için yüksek miktarda hammadde ithal etmek durumunda olmasından dolayı kur istikrarı bizim fiyatlamamız, maliyet hesaplarımız, ihracatımız için çok önemli. Yani TL'nin değer kaybı, ihracatta bize göreli olarak diğer sektörlerin elde ettiği avantajı ne yazık ki tam sağlamıyor."

Makro ihtiyati tedbirler nedeniyle doğrudan tüketiciye ulaşan ürünlerinin yanında ürün verdikleri birçok sektörde yavaşlamanın kendilerini de etkileyeceğini vurgulayan Aksoy, bunun ilk işaretlerini de ocak-şubat gerçekleşmelerinde gördüklerini ifade etti.

Bunu tersine çevirebilecek olgulara değinen Aksoy, "Önemli ihracat pazarlarımızdan olan Avrupa ülkelerinin ekonomik büyümesinin güçlenmesine yönelik işaretler artıyor. Avrupa'nın hızla toparlanmasını umuyoruz. Türkiye için yapısal sorunlarımızın çözümüne yönelik çalışmamıza ve üretimimize devam edeceğiz" görüşünü de paylaştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir