Plastikte 8,8 milyar dolarlık üretim yapıldı

Plastik sektörü 2014'ün ilk çeyreğinde 8,8 milyar dolar değerinde, 2 milyon 6 bin tonluk mamul üretimi gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) verilerine göre, plastik sektörü 2014'ün ilk çeyreğinde 8,8 milyar dolar değerinde, 2 milyon 6 bin tonluk mamul üretimi gerçekleştirdi. 

PLASFED açıklamasına göre, "Türkiye Plastik Sektörü 2014- 3 Aylık Değerlendirmesi ve 2014 yılı Beklentileri" raporu yayımlandı. PLASFED raporunda, sektörün yılın ilk üç ayında 8,8 milyar dolar değerinde 2 milyon 6 bin ton mamul ürettiği belirtildi. 

Aynı dönemde 733 milyon dolarlık ithalata karşılık, 1 milyar 149 milyon dolarlık ihracat yapılarak 416 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. 

Raporda, küresel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma eğilimine rağmen risklerin devam ettiği ve başta kur dalgalanması olmak üzere Türkiye ekonomisine ilişkin faaliyetlerde de yavaşlama işaretlerinin görüldüğü kaydedildi. 

PLASFED raporunda, üç aylık gerçekleşmelere bağlı olarak yıl sonu tahminlerine de yer verildi. Buna göre, 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında büyüyen sektörün, 2014'te de yüzde 3,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.  

Değer bazında üretimin 35 milyar 511 milyon dolar olması beklenirken; ihracatın 4,5 milyar dolar, ithalatın ise 2,9 milyar dolar olacağı öngörülüyor. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, imalat sanayinin kısa vadeli riskleri arasına kur seviyesinin de eklenmesiyle, yönetilmesi gereken bir döneme girildiğini belirtti. 

Sektörün büyüme hızında düşüş olması ihtimalinin belirdiğini aktaran Aksoy, şunları kaydetti: 

"Yılın kalanı için genel ekonomik durumun aynı kaldığı varsayımı altında büyümemiz sürecek. Büyüme hızının artıp artmayacağı ise genel ekonomik faaliyetlerin hızlanmasıyla ilgili bir durum. Hem yurt içinde hem de yurt dışında pazarımızı korumak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Elbette yüksek cari açık ve enflasyondaki yükseliş riskine karşı ekonomi politikaları geliştirilecek. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar biz üreticilerin de talep ettiği bir ekonomik ortam. Buna karşılık, geçmişte örnekleri görüldüğü gibi plastik sanayicisini zor durumda bırakacak özellikle hammaddedeki gümrük ayarlamaları endişelerini de taşımıyor değiliz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir