Polisin yeni görevleri için 'kapsamlı çalışma' yapılıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, polisin terörle mücadeledeki rolünün yeniden düzenlenmesi için kapsamlı bir çalışma yapıldığını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terörle mücadele çerçevesinde polisin iç güvenlikte kullanılmasıyla ilgili olarak, "o konuda çok kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Çok görüşmelerimiz var kendi aramızda farklı analizlerimiz, değerlendirmelerimiz var. Bu hem güvenlik boyutuyla ilgili, hem milli birlik, beraberlik, kardeşlik projesi. Ekonomik boyutu demokratikleşme, insan hakları boyutu... O konuda en önemli farkımız sadece güvenlik boyutunu öne alan yaklaşımlardan kaçındık" dedi.

Atalay, Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan başkanlığındaki Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetini kabulünden gazetecilerinin sorularını yanıtladı. Terörle mücadele çerçevesinde polisin iç güvenlikte kullanılmasıyla ilgili olarak, sadece güvenlik boyutunu ele alan yaklaşımlardan kaçındıklarını bildiren Atalay, çok boyutlu bir bakış içinde yine aynı şekilde çalışmayı yürüteceklerini söyledi.

Beşir Atalay, şöyle konuştu:

"Terör tabii çok acı bir olay. Bizi çok üzdü. 13 şehidimiz Silvan'da. Ama şuna düşmemek lazım, bu tür olaylar olduğunda bütün diğer boyutları bir kenara bırakıp tekrar güvenlik boyutlu politikalara yönelmekten kaçınmak lazım. O boyutu öndedir ama bütün boyutlarıyla birlikte bu konuyu yürütmek gerektiğine inanıyoruz. Çalışmalar olgunlaştığında daha fazla açıklama yaparız."

Anayasa çalışmalarına başladık

Atalay, parti olarak Anayasa ile ilgili bir ekip oluşturduklarını ve çalışmaya başladıklarını kaydederek, ''Benim içinde bulunduğum 9 kişilik bir heyet. Hem yöntem çalışması, hem de öz olarak çalışmamızı başlatmış olduk'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, konuşmasında, sivil toplum kuruluşlarının anayasa çalışmasının kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, mümkün olabildiğince toplumun bütün kesimlerinin anayasaya kafa yormasının, hazırlık yapmasının ve kendileriyle paylaşmasının önemli olduğunu söyledi.

Atalay, şöyle devam etti:

''Bu süreç içinde çok ileri seviyede gerçekleşecek. Yani hem bütün siyasi partiler açısından, hem bütün sivil toplum kuruluşları açısından. MÜSİAD olarak bunu çok önemli görün. Anayasaya ekipler kurun, heyetler kurun ve çalıştırın.

Bizde parti olarak anayasa ile ilgili bir ekip oluşturduk, çalışmaya başladık. Benim içinde bulunduğum 9 kişilik bir heyet. Hem yöntem çalışması, hem de öz olarak çalışmamızı başlatmış olduk.''

Anayasa çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi veremeyeceğini ifade eden Atalay, ''Hükümet kurulmadan önce kararlaştırılmıştı. İlk toplantımızı yaptık, şu günlerde hızlandıracağız o çalışmaları. Biz AK Parti olarak anayasayı ve anayasa değişikliğini çok önemli görüyoruz. Partimizin kurmay heyetinden daha çok hukukçulardan oluşan bir grubumuz var. Şu anda çalışıyoruz'' dedi.

Eker'in sözlerinde bir sorun yoktur

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in özerklikle ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine de Atalay, ''Onu demek istememiş. Gelsinler Meclis'e, her şey Meclis'te konuşulsun. Yoksa özerklik konusunu Meclis'te görüşelim anlamında özel bir vurgumuz yok. Yani bütün konuların görüşüleceği yer meclis çatısı altındadır diyor. Doğru bir ifadedir, onda bir sorun yok'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir