Programların yüzde 62'si korsan

Türkiye'de bilgisayarlara yüklenen programlarda korsan yazılım oranı 1 puan geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de kişisel bilgisayarlara yüklenen korsan yazılım oranı 1 puan gerileyerek yüzde 62 olarak gerçekleşti.

BSA Türkiye Koordinatörü Semih Sağman, düzenlenen basın toplantısında, 116 ülkede yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'deki sonuçların, araştırmaya katılanların, fikri ve mülkiyet haklarının korunması için büyük destekçi olduğunu ortaya koyduğunu belirten Sağman, katılımcıların yüzde 60'ının lisanslı, yüzde 40'lık kesimin ise korsan yazılımın iyi olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Sonuçların, devam eden korsan yazılım kullanımının dünya ekonomisini tehdit ettiğini ve kamuoyunun fikri mülkiyet haklarının korunması ve savunulmasına önem göstererek gelişen ekonomideki rolünü anladığını ve kabul ettiğini gösterdiğini ifade eden Sağman, şunları kaydetti:

"Yazılım hırsızlığı IT yeniliklerini, iş olanaklarını ve dünya çapındaki ekonomik gelişmeyi bastırmaya devam etmektedir. Bu rapor, işletmelerin, devlet memurlarının ve son kullanıcıların yazılım hırsızlığına karşı ve bunun için ne yapabileceklerine dair eğitilmelerinin gerekliliğini göstermektedir. Sektörde korsan yazılım nedeniyle haksız rekabet oluşuyor. Daha fazla kar amacı güderek korsan yazılım pazarlayanlar, son kullanıcıyı hem yanlış bilgilendiriyor hem de yanılgıya uğratıyor. Biz de bu nedenle lisanslama kurallarının ve ilgili kanunların son kullanıcıya anlatılmasını hedefleyen çeşitli projeler geliştirdik."

Bu konularda ilginizi çekebilir