Promer, en hızlı büyüyen teknoloji şirketi oldu

Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı'nın 2010 yılı sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemeyi amaçlayan programa yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu, son 5 yılda yüzde 4 bin 967 oranında büyüme elde eden Promer birinci oldu.

Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa'ya ve dünyaya açılma fırsatları sunan Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı'nın 2010 yılı sonuçları açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'da yapılan törenle açıklanan sonuçlara göre, sağlık sektörü için donanım, yazılım ve altyapı çözümleri sunan Promer, son beş yılda yüzde 4 bin 967 oranında büyüme kaydederek birinci olurken, Promer'i yüzde 4 bin 515 büyüme ile müşteri ilişkileri yönetim sistemleri alanında faaliyet gösteren Digital Planet ve yüzde 2 bin 394 ile seri ilanlar ve elektronik alışveriş konularında faaliyet gösteren Sahibinden.com takip etti.

Son üç senedir programda yer almayı başaran Fast50 firmaları arasında bu yıl yine birinci sırada yer alan STM Savunma, Türk Telekom Teknoloji Özel Ödülü'nün sahibi olurken, Büyükler Ligi olarak adlandırılan Big Stars kategorisinde ise birincinin, son yılda (2009) 50 milyon avro net satış gelirinin üzerinde yer alan firmalar arasında en hızlı büyüyen firma olan Aselsan olduğu açıklandı. Aselsan geçen yıl da aynı ödülün sahibi olmuştu.

Sonuçları değerlendiren Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Lideri ve Ortak Oktay Aktolun, şunları söyledi:

"Geçen yıl yaşanan ağır küresel krizin ardından ekonomimizin yeniden güçlü bir büyüme sürecine girdiğini görmek hepimizi sevindiriyor. Ancak krizin etkilerinin tamamen giderilmiş olduğunu söylemek mümkün değil. Bu sene, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2010 Programı'nda ortalama büyüme oranında düşüş yaşanmasına karşın, içinden geçtiğimiz bu zor dönem dikkate alındığında Türk teknoloji şirketlerinin gösterdiği performans ve elde ettikleri başarı çok etkileyici. Bu bakımdan programda yer alan bütün şirketlerimizi kutlarım."

Bugün artık ham veri değil işlenmiş ve paylaşıma sunulmuş bilginin önem kazandığına dikkati çeken Aktolun, şunları ifade etti:

"Kazanan ilk üç firmaya baktığımızda hayatımızı kolaylaştıran, maliyet tasarrufu sağlayan ve dolayısıyla verimliliği artıran, çevreye duyarlı teknolojik çözümlerin giderek yaygınlaştığını memnuniyetle izliyoruz. Diğer bir önemli konu ise Türk yöneticilerin geleceğe umutla bakıyor ve yatırımlarına devam ediyor olmaları. Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2010 Programı'na katılan firmalar arasında yapılan araştırmada, yöneticilerimizin yüzde 52'si 'Ar-Ge harcamalarının arttığını' ifade ediyor. Programda yer alan teknoloji şirketlerini şimdi Deloitte Teknoloji Fast500 EMEA Programı ve yeni iş bağlantıları kurma ve yeni pazarlara açılma gibi pek çok fırsat bekliyor. Bu süreçte Deloitte olarak, küresel bilgi birikimi ve deneyimimizi teknoloji sektörünün hizmetine sunmaya devam edeceğiz."

"Yöneticiler iyimser"

Bu arada, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2010 Programı'na girmeyi başaran şirketlerin yöneticileri ile yapılan araştırma, yöneticilerin iyimser olduklarını ortaya koydu.

Buna göre, ekonomik düşüşe rağmen Türk yöneticilerin çoğunluğu hedeflerine ulaşacaklarına inanıyor. Yöneticilerin yüzde 94'ü hedef pazarlarının 2010 ve sonrasında büyüyeceğini tahmin ediyor, yüzde 87'si 2010 için koydukları satış hedeflerine ulaştıklarını belirtirken, yüzde 52'si alacaklarının ellerine geçmesinin daha uzun sürdüğünü, bunun da nakit akışını ve karlılığı etkilediğini kaydediyor.

Türk yöneticilerin yüzde 45'i Ar-Ge harcamalarında değişiklik olmadığını belirtirken, yüzde 52'si Ar-Ge harcamalarının arttığını bildiriyor. Ayrıca, yöneticilerin yüzde 58'i zor ekonomik duruma rağmen sermaye bulmakta zorlanmadıklarını ifade ediyor.

Öte yandan, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2010 Programı'nda yer alan firmaların büyüme oranlarının ortalaması bu sene yüzde 762 düzeyinde gerçekleşti. Bu seneki büyüme rakamlarının geçen yılki büyüme ortalamasının (yüzde 2 bin 721) altında yer almasına karşılık, bu oranın 2006, 2007 ve 2008 sonuçlarından yüksek olduğu belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir