"Başkanlık ısrarı görüşmeleri tıkıyor"
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarının hiçbir mazeret üretmeden devam etmesi gerektiğini belirterek, "Anayasa kapalı kapılar ardında yapılacak bir metin değildir. Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemeli. Burada bütün mesele niyette" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa kapsamında çıktığı liderler turunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
CHP Genel Başkanı'nın TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme saat 16.00'da başladı.
Görüşmede, CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Atilla Kart, Rıza Türmen ve Süheyl Batum da hazır bulundu.
Görüşmeleri tıkayan AK Parti'nin Başkanlık ısrarı
Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından CHP lideri basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Meclis Başkanı'nın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi verdiğini ifade eden CHP Genel Başkanı, "48 madde üzerinde 4 grubun da anlaştığı açık. Eğer süreç biraz daha devam eder tartışmalar olursa bu üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz. Görüşmeleri tıkayan temel bir konu var. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanlık ısrarından vazgeçmemesi. Yaklaşık 40 madde AKP'nin başkanlık ısrarı nedeniyle görüşülemiyor. Biz AKP'nin bu ısrarından vazgeçip diğer maddelerin de tartışması yapılabilirse büyük ölçüde uzlaşma sağlanabilir düşüncesindeyiz" dedi.
Meclis Başkanı'ndan üzerinde mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun tartışılmasına açılmasını istediklerini ifade eden CHP lideri, "Bu komisyonun yetkisinde, dedi. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bir şekliyle kamuoyuna yansıtılmalı. Partilerin Uzlaşma Komisyonunda görev alan partilerin temsilcilerinin anayasa değişiklikleriyle ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa en azından kamuoyu CHP'nin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, MHP'nin, BDP'nin anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olur" dedi.
Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz
Özgürlükçü ve demokratik bir anayasadan yana olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, "Çağdaş bir anayasadan yanayız. Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemeli. Türkiye'nin çağdaş özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı var. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık" diye konuştu.
Burada bütün mesele niyette
"Meclis Başkanı seçim sürecine girildiğini dolayısıyla bu süreçte yeni anayasa çalışmalarının yapılamayacağını ifade etti, nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Komisyonda her partiden 3 milletvekili arkadaşımız var. Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız gerekirse seçim sürecine katılmamış olurlar. Anayasa gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar. Meclis tatil de olduğu süre içinde de çalışmalarını sürdürebilirler. Burada bütün mesele niyette" diyerek şöyle devam etti:
"Anayasa metni bir uzlaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Güçler ayrılığı ilkesinin çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içinde oluşturulması gerekiyor. Medya özgürlüğü çok önemli, yasama, yargı, yürütmenin yanında. Bütün bunların anayasal güvencelere kavuşturulması gerekiyor. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli. Üniversitelerin özerkliği ve özgürlüğü çok önemli. Eğer Türkiye bunları yapabilirse büyük mesafe alacaktır demokrasi açısından. Gezi Parkı eylemlerini düşünün. Geleceğimiz olan gençler özgürlük istiyorlar. Daha güçlü bir demokrasi istiyorlar. Bunu yapacak olan da siyasal partilerdir. Biz eğer gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek bunun ilk adımı anayasa ile olacaktır.
Görüşme hiçbir mazeret üretmeden devam edilmeli
Bunu yapmak durumundayız. Geri çekilmek, tatil geliyor, seçim geliyor gibi mazeretlere sığınmak doğru değil. Anayasa çok temel bir yasadır. Bu temel yasa üzerinde bizim oturup, düşünmemiz, tartışmamız gerekiyor. Bakın daha biz bu sürecin ortasındayken görüşülen maddelerin üzerinde uzlaşma sağlansın sağlanmasın sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istiyoruz. Çünkü toplum da katılmalı bunlara, gençlerimiz de katılmalı, üniversiteler katılmalı, acaba hangi maddeler üzerinde nasıl uzlaşma sağlandı, hangi maddeler üzerinde hangi siyasal partinin kendi marjı var, kendi çekincesi var, bütün bunlar tartışılmalı. Anayasa kapalı kapılar ardında yapılacak bir metin değildir, yazılacak bir metin değildir, o nedenle biz anayasaya önem veriyoruz. Çalışmalarına önem veriyoruz, milletvekili arkadaşlarım çalışıyorlar, uzmanlar katkı veriyorlar, o nedenle görüşme hiçbir mazeret üretmeden devam edilmeli diye düşünüyorum."