"Çevremle ilgili böyle bir durum çıksa..."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yolsuzluk operasyonu ile ilgili "Benim çevremle veya benim şahsımla ilgili öyle bir durum çıksa ben istifa tercihini yapabilirim" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - TBMM Genel Kurulu'nda, 2014 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddeleri görüşülüyor. Görüşmeler sırasında gündem ise İstanbul'da yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu. 

Tasarı üzerine söz alan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, KCK davasında tutuklanan, partisinin Şırnak Milletvekili Selma Irmak'ın fotoğrafını kürsüye astı. Birtane daha sonra Irmak'ın yazdığı mektubu okudu. 

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İstanbul merkezli operasyonu anımsatarak, "Biz AKP'yi, hesap sorulacağı konusunda uyarmıştık. Bu parlamento hükümetin harcamalarını denetleyebilseydi, bugün yaşanan bu olaylar yaşanmamış olacaktı. Şu an hükümetin istifa etmesi gerekiyor. Bakanların çocuklarının gözaltına alındığı, bakanların hakkında iddiaların ortaya atıldığı bu durumda hükümet istifa etmeliydi. 'Cemaatle aramızda kavga var' denilerek küçültülemez bu olay" diye konuştu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Ne hikmetse, ne zaman geçmiş iktidarla ilgili konu gündeme gelse MHP'li arkadaşlar alınganlık gösteriyor. Siz o iktidardaki üç partiden biriydiniz. Bunun, 'yarası olan gocunur' ifadesinden kaynaklandığı görülüyor" diye konuştu.  

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, İstanbul merkezli operasyona ilişkin, "Bazı hükümetlerde yolsuzluğa karışan üst düzey yöneticiler, bakanlar olurdu ama ilk defa kabinenin bakanlarının adeta organize suç şebekesi gibi suçlandığı dönem yaşanıyor" dedi.  

"Ben o tercihi yapabilirim" 

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, "Kamuoyuna yansıyan yolsuzluk iddiaları ile ilgili görüşünüzü almak istiyorum. Dürüstlüğünüze inandığım, milletin malını korumakta bizim kadar hassas olduğunuza inandığım için soruyorum. Bunları içinize sindirebiliyor musunuz ve istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: 

"Şu anda yargıya intikal etmiş, daha doğrusu erken aşamadaki birtakım soruşturmalarla ilgili bir soru sordunuz. Takdir edersiniz ki benim bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Çünkü henüz bilgi sahibi değiliz. 

Ben sadece kendimle ilgili söyleyebilirim. Yani gerçekten benim çevremle veya benim şahsımla ilgili öyle bir durum çıksa ben o tercihi yapabilirim. Ama henüz bu konularda yorum yapmak için çok erken, doğru olmaz. Yargıya intikal etmiş bir husustur. Bir yorum yapmam doğru olmaz." 

"Türkiye gurur duymalıdır" 

Bireysel emeklilikle ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, bugüne kadar 419 bin 922 başvuru olduğunu bildirdi. Şimşek, bu başvurulardan 309 bin 412'sinin işleminin tamamlandığını ve ödemelerinin yapıldığını, bugüne kadar 237 milyon 839 bin lira ödeme yapıldığını belirtti.  

IMF'den kullanılan kaynak konusuna değinen Şimşek, şunları söyledi: 

"2003 yılı IMF borç stoku 24 milyar 92 milyon dolar. O sene kullanılan miktar 1 milyar 770 milyon dolar. 2003 ile 2013, toplam bu dönemde IMF'den kullanılan kaynak miktarı 13,3 milyar dolar. Fakat bu dönemde IMF'ye ödenen miktar 43 milyar 473 milyon dolar. Net kullanım eksi 30 milyar 174 milyon dolar. Yani net olarak ödenen yaklaşık 30 milyar dolar.

Türkiye gurur duymalıdır. Artık sorunları çözme yöntemi başkaları tarafından dikte edilmiyor. Türkiye'nin böyle bir badireyi atlatmış olması, bundan kurtulmuş olması bence Türkiye için çok önemli bir kazanımdır. Türkiye'nin bu noktada geldiği aşama önemlidir. Olaya bu çerçevede bakmakta fayda vardır." 

Muhalefet milletvekillerinin Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirilerini de yanıtlayan Şimşek, "Sayıştay'ın harcama denetimi yapması için biz bütün muhasebe kayıtlarını verdik. İlgili belgeleri de hazır tuttuk. Sayıştay, harcama denetimini yapmıştır. Harcama denetimi sonucunda bir kamu zararı söz konusuysa onun raporu, TBMM bir mahkeme olmadığı için, ilgili daireye gidecektir. Bizim hep birlikte çıkardığımız kanun da bunu öngörüyor zaten" diye konuştu.  

Tasarının maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir