"Çin, işbirliği yapılacak, ekonomik entegrasyon sağlanacak bir ülke"

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen, "Türk-Çin İş Forumu"nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin tek bir Çin politikası olduğunu belirterek, "Çin'i sadece bir ticari ortak olarak değil, stratejik ortak, işbirliği yapılacak, ekonomik entegrasyon sağlanacak bir ülke olarak görüyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen, "Türk-Çin İş Forumu"nda yaptığı konuşmada, Çin ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşliğin ekonomik ilişkilere yeterince yansımadığını, iki ülke arasındaki ticaretin her geçen gün arttığını, ancak ticari dengesizliğin de Türkiye aleyhine büyüdüğünü söyledi. "Bunu dengelemek istiyoruz" diyen Çağlayan, bunun için karşılıklı gidilip gelinmesi ve karşılıklı siyasi, ticari, ekonomik ilişkilerin, ortak avantajların geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

İki ülkenin birbirini yeterince tanımadığını belirten Çağlayan, "Çin ile olan ticaretimiz oldukça zayıf bir noktadadır" dedi.

Çin'in Türkiye'de yapacağı yatırımlarla Türkiye'nin taraf olduğu gümrük birliği anlaşması ve serbest ticaret anlaşmalarının sağladığı avantajları kullanabileceğine işaret eden Çağlayan, "Türkiye'nin Çin politikası tek bir Çin politikasıdır. Çin'i sadece bir ticari ortak olarak değil, stratejik ortak, işbirliği yapılacak, ekonomik entegrasyon sağlanacak bir ülke olarak görüyoruz" diye konuştu.

Yeni hayata geçirilen teşvik sistemiyle ilgili bilgi veren Çağlayan, sistemin sağladığı avantajlara baktığında kendi kendisine, "Bırak Zafer Çağlayan siyaseti... 27 yıl sanayicilik yaptın yeniden yatırım yap, teşvik sisteminin avantajlarından faydalan" dediğini söyledi.

Çin'de yapacakları toplantı ve görüşmelere de değinen Çağlayan, THY'nin Çin'e yaptığı sefer sayısının haftada 21'e çıkarılmasını istediklerini belirtti ve 1 Aralık tarihini karşılıklı olarak tespit edebilirlerse, bu tarihten itibaren Şanghay, Pekin ve Guanzo'ya hergün 1 sefer yapılacağını kaydetti.

Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün geldiği aşamaya da işaret etti ve dünyanın en büyük müteahhitlik firmaları listesinde Türk firmalarının Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı.

Çağlayan, şöyle konuştu:

"Türk müteahhitleri 70'den fazla ülkede 140 milyar dolardan fazla altyapı ve üstyapı taahhüdü gerçekleştirmiştir. Türk firmalarının Çin'de, Çinli firmaların da Türkiye'de inşaat ihalelerine girmesi, iki ülkenin müteahhitlerini bir araya getirerek 3. ülkelerde ortaklık yapılmasını temin etmek gerekiyor. Çin'de de Türkiye'de de büyük fırsatlar var. Romanya gibi Belarus, Litvanya gibi ülkelerde ortak yatırım yapılabilecek çok önemli alanlar var. İki ülke arasında da başta otomotiv olmak üzere gıda, turizm, tekstil gibi ortaklık yapılacak pek çok alan  mevcut. Bütün mesele birbirimizi iyi tanımıyoruz. İki ülke birbirini yeterince tanırsa bunları gerçekleştirebiliriz. Türkiye ile Çin arasında 17 milyar dolar olan ticaret hacmini 117 milyar dolar seviyesine çıkabilecek kapasiteye var."

"Türkiye'nin konumu itibariyle çok ciddi bir tedarik merkezi"

Türkiye'nin konumu itibariyle çok ciddi bir tedarik merkezi olduğunu da belirten Çağlayan, "Aramızdaki uzak mesafe gönül dostluğuyla kısa mesafeler haline geliyor. Gerek İpekyolu projesiyle gerek demiryolu ve karayolu alanında yapılacak yatırımlarla Çin'i Avrupa'ya komşu yapma projesini gerçekleştirebileceğimize inanıyorum" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye ile Çin'in geleceğin yıldız ekonomileri olduğunu ifade ederek, ortak işbirliği imkanlarının artırılmasının ortaya "müthiş bir sinerji" çıkaracağını söyledi.

Türkiye'nin yatırım yapmak için çok avantajlı bir pazar olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, daha fazla Çinli firmanın Türkiye'de yatırım yapmasının bu ülkeye Avrupa pazarlarında avantaj sağlayacağını dile getirdi.