"Desteğimiz nihai barış anlaşmasına kadar devam edecek"

Babacan, Türkiye olarak Annapolis Konferansı ile başlayan sürece yoğun destek verildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, barışın en önemli unsurunun diyalog olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye olarak Annapolis Konferansı ile başlayan sürece yoğun destek verdik ve bu desteği nihai bir barış anlaşmasına kadar kararlı şekilde devam ettireceğiz" dedi.

Türkiye Odalalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde TOBB ETÜ Yerleşkesinde düzenlenen çalışma yemeğinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile eski İngiltere Başbakanı, Quartet'in Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair ile bir araya geldi.

Babacan, yemek öncesi yaptığı konuşmada, bu etkinlikte, Ankara Forumu ve "barış için sanayi projesini" görüşerek, değerlendireceklerini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin, Orta Doğu'daki tüm sorunların merkezinde ve adeta kilit konuma sahip olan İsrail-Filistin meselesinin barışçıl yoldan çözülmesi için uluslararası pek çok girişime destek verdiğini belirterek, barış için çalışma ve girişimlerini sürdürdüğünü ifade etti. Babacan, "Kuşkusuz barışın önemli bir unsuru, diyalog. Özellikle geçen yıl sonunda Annapolis Konferansı ile başlayan sürece Türkiye olarak yoğun destek verdik ve bu desteği nihai bir barış anlaşmasına kadar kararlı bir şekilde devam ettireceğiz" dedi.

Bakan Babacan, bu barış sürecinin hemen yanında kalkınma ve insani projelerin büyük önemi olduğunu düşündüğünü belirterek, Türkiye'nin 3 yıllık bir zaman için toplam 150 milyon dolarlık bir kaynağı Filistin için ayırdığını anlattı.

Barış sürecine katkı sağlayacak bu projelerin en önemlilerinden birinin "sanayi bölgesi projesi" olduğunu vurgulayan Babacan, eski İngiltere Başbakanı Blair'in bu projeyi başından beri desteklediğini kaydetti.

Projenin şu anda bulunduğu aşamayı, karşı karşıya olduğu sorunları ve bu sorunların nasıl aşılabileceğini de görüşeceklerini bildiren Ali Babacan, projenin teknik ve lojistik boyutunun TOBB tarafından yürütüldüğünü, İsrail ile Filistin'in ilgili kuruluşlarının da destek verdiğini söyledi.

Babacan, geçen yılın sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in imzaladığı Ankara Forumu dokümanıyla bu projenin resmi startının verildiğini anımsattı. Babacan, projenin nihai hedefine ulaşması ve uygulamaya girmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair

İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair de konuşmasına, Ankara'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.

Diyarbakır'daki terörist saldırıdan duyduğu üzüntüyü ifade eden Blair, saldırıda hayatını kaybedenler için Türkiye ve Türk halkına başsağlığı diledi.

Blair, ülkesi İngiltere'nin de terörizmden etkilenmiş, büyük acılar çekmiş bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Aslında şu anda herkesin bir araya gelip, terörizmin barbarca uygulamalarına karşı durması ve birlikte terörizmle mücadele etmesinin zamanı..." diye konuştu.

Türkiye'ye Orta Doğu'da yaptığı çalışmalar, özellikle de barış sürecine verdiği katkılardan ötürü teşekkürlerini sunan Blair, "Siyasi ilerleme sağlanması çok önemli ama Filistin ekonomisinin desteklenmesi ve kurulması da bir o kadar önemli" dedi.

Blair, bu nedenle TOBB-Barış İçin Sanayi Projesi'nin, Filistin ekonomisi ve halkı için çok büyük önem taşıdığını belirterek, projeye destek olmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Türkiye'nin bu sorunlu bölgede çok önemli çalışmalar yaptığını ve barışın tesis edilmesi için önemli rol oynadığını söyleyen Blair, "her bir tarafça sayılan ve saygı gören Türkiye'nin bu anlamda eşsiz bir konumu olduğunu" belirtti.

Blair, Türk Hükümetine ve Türk halkına bu çalışmalarından ötürü teşekkürlerini yineleyerek, "İşbirliğimizin devam edeceğini umuyorum" sözüyle konuşmasını noktaladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu da konuşmasına Diyarbakır'da polis aracına yapılan saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyerek, başladı. Hisarcıklıoğlu, "Kahraman güvenlik güçlerimize ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak Türkiye'nin terörle mücadelesine uluslararası toplumun destek olmasını beklediklerini söyledi.

TOBB'in girişimi olan Türkiye-Filistin ve İsrail arasındaki ekonomik işbirliği için Ankara Forumu'nun 2005 yılının nisan ayında kurulduğunu belirten Hisacıklıoğlu, bu forum çatısı altında somut proje geliştirmek istediklerini ve bu noktada bir sanayi bölgesinin geliştirilmesi ve işletilmesinin en uygun proje olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede önce Gazze'de sonra da Filistin'de "Barış için Sanayi Projesi"ni başlattıklarını ifade ederek, "Projemizin temelde iki amacı var. Birincisi Filistin halkının refah seviyesinin yükselmesini sağlamak ve Filistin halkı için iş imkanı üretmek. İkincisi barış sürecine ve İsrail halkı için güvenlik sağlamak" diye konuştu.