"Dinlenmeyen kalmamış"

Demirtaş, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) dinlemelere ilişkin soruşturmasıyla ilgili, "Bu süre zarfında 2 milyon kişinin dinlendiğini düşünüyoruz. Türkiye'de neredeyse dinlenmeyen kalmamış" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisince Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen mitinge katıldıktan sonra seçim otobüsünde , dinlemelerin tespit edilebilen rakamlar olduğunu, araştırma komisyonunun ulaşabildiği rakamların açıklandığını kaydetti.

Gerçek sayının bunun 3-4 katı olduğunu düşündüklerini bildiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Gayriresmi, hukuk dışı, kurumlararası birbirinden habersiz dinlemeler tüm bunlar bir araya getirildiğinde rakam bunun 3-4 katıdır. Bu süre zarfında 2 milyon kişinin dinlendiğini düşünüyoruz. Türkiye'de neredeyse dinlenmeyen kalmamış durumda. Dinleme o kadar ahlaksızca, alçakça seviyelere inmiş ki artık insanların mahremine, yatak odalarına, evine, barkına, iş yerine tecavüze varıncaya kadar dinleme, izleme olayları yaşanıyor. Bütün bunların kalıcı bir şekilde tedbirinin alınabilmesi gerekiyor."

Hükümetin bu kadar aciz bir durumda olmaması gerektiğini, bunu önlemenin yollarının bulunduğunu anlatan Demirtaş, hukuk devleti içerisinde tedbirleri almanın mümkün olduğunu bildirdi.

"Bu saatten sonra hükumet kendini korumaya yönelik tedbir geliştirirse bu da topluma, halka karşı büyük saygısızlık olur. Herkesin özel yaşamının koruma altına alınması için tedbirlerin geliştirilmesi lazım" diyen Demirtaş, dinlemeyi yapanlardan da en ağır şekilde hesap sorulması gerektiğini vurguladı.

Yeni çıkan yasayla dinleme kararlarının daha zor verilebildiğini kaydeden Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Rastgele hakimler isim, numara, kimlik bilgileri bile olmadan dinleme kararları veriyorlardı. Bunun sakıncalarının artık ortaya çıktığını biliyoruz. Bu şekilde karar vermiş hakimler de suç işlemişlerdir, hesap sorulmalıdır. Bunların HSYK tarafından soruşturulması lazım. Zarara uğramış olan kişilerin de dava açma hakları vardır."