"Diplomatik kavga büyüyor"

Independent gazetesi, "Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunması, Gazze ablukasının hafifletilmesi yönündeki çabalara zarar verdi." yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail ile ilişkilerin geleceğine ilişkin son sözleri, İngiliz basını tarafından ilişkilerin kesileceğine yönelik bir tehdit olarak yorumlandı.

Guardian gazetesi, bu hafta resmi ziyarette bulunmak için Londra'ya gelmesi beklenen Davutoğlu'nun "İsrail ya özür dilemeli ya da uluslararası soruşturmayı kabul etmeli" sözlerine yer verdi.

Bu açıklamanın "Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini keseceğine yönelik olarak şu ana kadarki en açık tehdit" olduğu yorumunu yapan Guardian, ayrıca bu uyarının sürpriz olduğunu, çünkü Davutoğlu'nun geçen hafta İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile Brüksel'de yapılan görüşmenin ardından bu açıklamının yapıldığını kaydetti.

Independent gazetesi de "Gazze'ye yönelik abluka hafiflerken, yardım gemisine yönelik saldırının yol açtığı diplomatik kavga büyüyor" başlığını attığı haberinde, "Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunmasının İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukanın hafifletilmesi yönündeki çabalara zarar verdiği" yorumunu yaptı.

Daily Telegraph gazetesi ise bugünkü başyazılarından birini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeye ayırdı. Görüşmenin iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için bir fırsat olduğu yorumunu yapan gazete, İsrail'in Türkiye'nin istediği gibi özür dilemekte isteksiz olduğunu, ancak Gazze'ye yönelik ticari kısıtlamaların bazılarını kaldırmasının Obama tarafından memnuniyetle karşılanması gerektiğini yazdı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir