"Düğün salonu" ruhsatı aranacak

İSTDO'nun açtığı dava sonucunda ruhsatsız halde düğün faaliyeti yapılamayacağına hükmeden mahkemenin kararı Yargıtayca onandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ile İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir, düzenledikleri basın toplantısında, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı'nın ruhsatında "düğün salonu" yazmayan bir iş yerinin düğün faaliyeti yapamayacağı kararını onadığını bildirdi.  

İSTESOB Başkanı Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, düğün salonu açılmak istenen binanın inşaat ruhsatında "özellik arzeden bina" ibaresinin olması gerektiğini söyledi.  

İnşaat ruhsatında "özellik arzeden bina" ibaresi bulunmayan yerlerde düğün salonu açılamayacağını anlatan Yılmaz, "Bu karar bize tebliğ edilince biz de işletme sahiplerinin kapatılmayla karşılaşmaması için bunu duyurmak istedik. Çünkü bu tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor, sadece İstanbul'u değil. Biz de diyoruz ki, 100 bin kişiye yakın vatandaşımız buradan ekmek yiyor, onlara istihdam sağlanmış. Bu sadece düğün salonu olarak görülmemeli. Bunun yanında kuyumcular, tekstilciler, gelinlikçiler, çiçekçiler, pastacılar gibi birçok işletme sahibi ve çalışanları bu sektörden ekmek yiyor. Bu nedenle 'özellik arzeden bina' ibaresinin çıkarılması lazım. Belediyemiz bir meclis kararı alsın. Bu ibareyi aramasın" diye konuştu.
  
"Karar ülke ekonomisine de faydalı"  

İSTDO Başkanı Demir de 15 Mart 2012'de Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde, "düğün işletme ruhsatı olmadığı halde düğün organizasyonu düzenlenmesinin, hukuka aykırı olduğu ve haksız rekabet doğurduğu" gerekçesiyle dava açtıklarını söyledi. 

Bu davayı yerel mahkemede kazandıklarını anlatan Demir, şunları kaydetti: 

"Kazandığımız davanın tarafı olan işletmenin ruhsatında, 'kafe, restoran ve kır bahçesi' yazıyordu. İlgili işletme kararın iptali için konuyu Yargıtay'a taşıdı. 9 Mayıs'ta oybirliğiyle verilen kararda, odamızın belirttiği faaliyet dışında faaliyet gösteren işletmelerin haksız rekabet doğurduğuna hükmedildi. Yani artık bir iş yeri, ruhsatı aldığında, ruhsatta faaliyet olarak ne yazıyorsa onu yapması gerekiyor. Ruhsatında faaliyet olarak 'restoran, kafe, sosyal tesis' yazıyorsa düğün yapılamaz. Düğün yapılabilmesi için faaliyet bölümünde 'toplantı, düğün, davet ve kokteyl salonu işletmeciliği' yazması gerekir." 

Demir, kararla birçok yere ruhsat zorunluluğunun getirileceğini ifade ederek, kararla yeni vergilendirmelerin yapılacağından bunun, ülke ekonomisi açısından da önemli olduğunu vurguladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir