"Et fiyatlarında artış olmaması için tedbir alıyoruz"

Bakan Eker, Bakanlar Kurulunda EBK'ya 100 bin ton kasaplık canlı hayvan ithalatına ilişkin izin verilmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Et Balık Kurumuna (EBK) 100 bin ton kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatı izni verildiğini belirterek, "Et fiyatlarında artış olmaması için tedbir alıyoruz" dedi.

Eker, THY'nin tarifeli uçağıyla Ankara'dan İstanbul'a gelişinde basın mensuplarının, Bakanlar Kurulunda EBK'ya 100 bin ton kasaplık canlı hayvan ithalatına ilişkin izin verilmesiyle ilgili soruları üzerine, şunları söyledi:

"Daha önce 16 bin ton kasaplık canlı hayvan ithalatı kararı aldık. O uygulandı, ihaleleri yapıldı, büyük kısmı geldi. Kalanı da geliyor. 15-20 gün önce de besilik hayvan ithalatı yapıldı. Onlar da yolda, geliyor. 100 bin ton damızlık olmayan kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatıyla ilgili EBK'ya tarife kontenjanı tanıyan Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Bu sıfır gümrükle EBK tarafından kullanılacak. Bunun sebebi şu; son birkaç gün içinde et fiyatlarında tekrar bir kıpırdanma meydana geldi. Tabii bu spekülatif maksatlı. Bunun önüne geçmek ve tüketiciye ve piyasaya da ihtiyacı olan eti temin etmek için. Bu düzenleme sonucu devlet piyasayı regüle etmek maksadıyla bu kararı aldı. EBK bu 100 bin tonu ihtiyaç olur olmaz kullanacak."

Eker, ithalatın ne kadar zamanda yapılacağına ilişkin soruya, "Zaten 16 bin ton besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapılıyor. Bu konuda yetki alınmıştı. Piyasanın ihtiyacına göre hemen devreye girebilecek şekilde yapılacak" yanıtını verdi.

"Et fiyatlarının Ramazan ayında artacağı söyleniyor. Bu konudaki görüşünüz nedir ?" şeklindeki soru üzerine de Eker, et fiyatlarının artmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Eker, şöyle devam etti:

"Ramazan ayına veya Kurban Bayramına dönük şimdiden bazı spekülasyonlar yapılıyor. Biz de o spekülasyonların önüne geçmek için bu kararı aldık. Çünkü Türkiye'de hayvan varlığında bir azalma söz konusu değil. Hayvan varlığı yeterli. Türkiye'de yılda 1 milyon tona yakın et üretecek şekilde hayvan varlığı mevcut. Fakat spekülatif maksatla elinde tutanlar oluyor. Piyasaya sürülmüyor. Besici bazen düşük fiyatla materyal bulmakta zorlanıyor. Besisini tamamlamış olanlar da hayvanını mezbahaya götürmüyor. Biz bunların önüne geçmek için bu kararı aldık. EBK aracılığıyla bunu kullanacağız."

Eker, et fiyatlarında artış olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de, "Hayır, biz et fiyatlarında artış olmaması için tedbir alıyoruz" dedi.

Mehdi Eker, Brüksel'e yapacağı ziyarete ilişkin de Türkiye ile AB'nin müzakere sürecinde tarım ve gıda faslıyla ilgili bir başlığın açılacağını kaydetti. Bunun Türkiye tüketicisi açısından önem taşıdığını kaydeden Eker, bitkisel ve hayvansal ürünlerin tedariki, tüketimi açısından AB standartlarının artık Türkiye'de de uygulanacağını söyledi.

Eker, başlığın açılmasıyla birlikte Türkiye'nin AB standartlarında bitkisel ve hayvansal ürün sağlama taahhüdünde bulunacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir